Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-старото училище в Югозападна България е гимназията в Дупница

Гимназията в Дупница е най-старото училище в Югозападна България, доказват авторите на "История на Дупница и Дупнишко" - първият академичен труд за миналото на региона.

Историята на Дупнишко в 620 страници е събрана от екип от 17 души, ръководен от акад. Георги Марков. Изследователите са работили две години, а проектът е подкрепен изцяло от Общината и кмета инж. Методи Чимев. Авторите се позовават на нови документи и нови сведения, които са обобщили и анализирали. Засегнати са всички епохи, праистория, древна, средновековна история, Възраждането, до наши дни. Разрешени са и някои спорове, като този например, коя е най-старата гимназия в Югозапада - Дупнишката или Горноджумайската. Копия от история на Дупница и Дупнишко ще бъдат раздадени на всички училищни библиотеки в града и селата. Читатели пък ще изпратят екземпляри чак в Америка, където имат свои близки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14