Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британското списание "Грамофон" представи премиерни записи на цигуларката Елмира Дърварова

| обновено на 03.06.15 в 15:04
Елмира Дърварова
Снимка: elmiradarvarova.com


В минутите за нов компактдиск в предаването "Алегро виваче" представяме един специален проект на цигуларката Елмира Дърварова - дългогодишен концертмайстор на оркестъра на Метрополитън опера - Ню Йорк, а в последните години успешен артист на свободна практика. Става дума за световната премиера на Концерт за цигулка и оркестър на Върнън Дюк, записан в партньорство с Виенския радио-симфоничен оркестър под диригентството на Скот Дън, който ѝ партнира и в друга творба от албума - Соната за цигулка и пиано.

Авторитетното британско списание "Грамофон" посвети голяма статия на Елмира Дърварова и този неин проект в броя си от месец май 2015 година. Историята на концерта, разказана от самата цигуларка, и фрагмент от творбата можете да чуете в първия звуков файл.


От месец януари на световния музикален пазар е и друг албум на Елмира Дърварова - в дуо с японската пианистка Шоко Инуе и творби на Лудвиг ван Бетовен, Клара Шуман и Цезар Франк. Чуйте повече във втория звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14