Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгени Божанов и Валентин Радутиу откриха пролетното издание на "Дни на музиката в Балабановата къща"

| обновено на 03.06.15 в 18:14
Евгени Божанов и Валентин Радутиу
Снимка: И. Гъделева


Пролетното издание на VI международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" започва с важна придобивка - марката на Платформата “Европа за фестивалите и фестивалите за Европа”, която ще съпътства събитията през 2015 и 2016 година, благодарение на Европейската фестивална асоциация.  Това е ценно признание за българския форум и ще допринесе, по думите на артистичната директорка Мила Павлова, за по-голямата разпознаваемост сред многото европейски фестивали.


Първият концерт от тазгодишното пролетно издание доказа за пореден път, че в Пловдив публиката има възможност да присъства на музикални събития от най-висока класа. Пианистът Евгени Божанов, посрещан винаги с голям респект от почитателите си, този път доведе със себе си младия германски виолончелист Валентин Радутиу. Двамата се представиха със сонати от Йоханес Брамс и Сергей Рахманинов, както и с избрани романси от Пьотр Илич Чайковски в транскрипция за виолончело и пиано. Двама рицари в търсене на различния звук, двама много близки в откривателския си дух интерпретатори, Радутиу и Божанов предизвикаха бурните аплодисменти на публиката. Музика от Рахманинов и Чайковски се очаква да бъде включена и в бъдещия им общ компактдиск, който ще бъде записан през месец юли в Германия.

Чуйте интервютата с Евгени Божанов и Мила Павлова, излъчени в предаването "Алегро виваче" веднага след концерта в Пловдив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14