Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиката на Владигеров в концерта на Теодора Късметска-Сороков и Ружа Семова

Теодора Късметска и Ружа Семова
Снимка: личен архив

Цигуларката Теодора Късметска-Сороков и пианистката Ружа Семова, които живеят и работят във Виена, където от доста години свирят и като дуо, изнесоха концерт в зала 9 на НДК. Програмата включваше творби от Панчо Владигеров,  Морис Равел и Карол Шимановски.

Доколко различно е за българските изпълнителки да свирят музиката на Владигеров пред виенската и пред родната публика - това е отправната точка на разговора с тях, който можете да чуете в звуковия файл.

Няколко акцента от биографиите на двете изпълнителки:
Теодора Късметска-Сороков е родена в София, в семейство на музиканти. Учи цигулка в НМУ „Л. Пипков” - София при Ирина Драгнева, а по-късно нейни преподаватели са Гарник Гукасян и проф. Евгения-Мария Попова. През 1993 година семейството се премества в Лисабон и обучението й по цигулка продължава при проф. Валентин Стефанов. От 1994 до 2002 година Теодора Сороков следва в Унивеситета по музика и приложни изкуства във Виена, където нейни преподаватели са професорите Йоханес Майсел и Йозеф Хел. Тук завършва с отличие първия етап от обучението си. През 2002 продължава следването си в класа по цигулка на проф. Минчо Минчев в Университета по музика и приложни изкуства Folkwang в Есен, където през февруари 2004 година се дипломира с отличие. По време на следването си Теодора е стипендиантка на Токийската фондация и Виенският университет по музика и приложни изкуства. Още като студентка свири многократно като солистка във Wiener Konzerthas, участвува в Бенефицконцерт под патронажа на Лорд Йехуди Менухин във Wiener Börsensaal и в тържествени концерти организирани от правителството на Република Австрия. Като солист и с камерни формации цигуларката концертира в Люксембург, Германия, Австрия, Португалия и България. През лятото на 2010 участва в цикъла от камерни концерти в Международния музикален фестивал Grafenegg в Австрия. През 1998 г. става концертмайстор на Виенския младежки симфоничен оркестър, с който свири през следващите няколко години в концертни изяви в Festspielhaus в Берлин, в залата на Concertgebouw Амстердам, във Wiener Musikverein и Голямата зала на Московската консерватория. Със същия оркестър през лятото на 1998 година участва в световния младежки форум World Jouth Musik в Москва под диригентството на маестро Валери Гергиев. Заради творчески успехи през 2005 година Теодора Сороков получава австрийско гражданство. Тя концертира редовно с Виенски камерен оркестър, Wiener Concertverein, Виенска камерна филхармония, Камерeн оркестър Arpeggione, Art Kamera Wien, Първи австрийски дамски оркестър и като водач на Симфоничния оркестър Voralberg. От 2004 до 2005 година е член на оркестъра на Нюрнбергските симфоници. От декември 2005 година работи в Tonkünstler Orchester Niederösterreich.

Ружа Семова е родена в София. На деветгодишна възраст получава втора награда от Националния конкурс „Светослав Обретенов” в Провадия. Година по-късно получава и международно признание - втора награда от конкурса Virtuosi per musica di pianoforte в Усти над Лабем, Чехия. През 1996 година, Ружа Семова завършва НМУ „Л. Пипков” с пълно отличие в класа по пиано на Цвета Кунчева и е обявена за „първенец на випуска”. Продължава образованието си в НМА „П. Владигеров” в София, в класа на проф. Антон Диков и завършва през 2000 година. През 2007 пианистката завършва с отличие и Виенския музикален университет в класа на проф. Щефан Владар и получава магистърска степен. В годините на обучение, Ружа Семова участва в майсторските класове на прочути пианисти като Марко Теца, Жермен Муние, Дмитри Башкиров и Андерс Люнгар-Шапелон. Голям принос в музикалното ѝ развитие имат педагозите Дора Миланова, Елена Томова и Ханс Петермандл. Пианистката е свирила с повечето български симфонични оркестри и има записи за БНТ, БНР и за Класик ФМ радио. Професионалната ѝ дейност извън рамките на България включва изяви в Австрия, Германия, Словакия, Чехия, Полша, Франция, Израел, Япония, Перу, Канада, САЩ. Участва в редица международни фестивали, като „Фредерик Шопен” в Париж, „Варненско лято”, „Недялка Симеонова”, „Аполония” и Kлавирния фестивал в Рур, Германия. Отличена е с редица награди от конкурси сред които: трета награда (при неприсъдени първа и втора) на Международния музикален конкурс Osaka International Music Competition в Осака, Япония (2008); отличие от международния конкурс за пианисти Missouri Southern International Piano Competition в Джоплин, САЩ (2004); втора награда на конкурса по пиано Bösendorfer Klavierwettbewerb във Виена, Австрия (2002); трета награда на Деветия международен конкурс за млади пианисти в Сан Себастиян, Испания (2001); втора и специална награда за най-добро изпълнение на произведение (Прелюдия и фуга във фа-минор) от Й.С. Бах на Международния конкурс „Панчо Владигеров” в Шумен (1999); първа и специална награда за най-добро изпълнение на произведение от Панчо Владигеров на същия конкурс през 1995; първа и специална награда на Австрийския посланик в България на Първия национален конкурс за немска музика в Бургас; първа награда на конкурса „Музикални дни Димитър Ненов” в Разград (1989). Ружа Семова преподава във Виенския музикален университет и продължава концертната си дейност. От 2012 година провежда курс по камерна музика в рамките на Лятната академия в Лилиенфелд, Австрия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14