Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младият виртуоз на виолончелото Ищван Вардай в „Рецитал“ от фестивала във Вербие

БНР Новини
Снимка: vardai.deeqos.com

Вербие е малко градче в южния швейцарски кантон Вале. Известен ски курорт, там през зимата се събират почитателите на снежните спортове, а през лятото е време за класическите „спортове“ – един престижен фестивал, събиращ в своята програма само истински звезди от света на голямата музика.

В „Рецитал“ на 14 юни от 23 часа по програма „Христо Ботев“ ще бъдем сред публиката на този фестивал. С концерт на виолончелиста Ищван Вардай и пианиста Жулиен Квентен, състоял се в църквата на Вербие на 26 юли 2014 година.

Виолончелистът Ищван Вардай е роден през 1985 г. в Печ – Унгария. Едва 12-годишен е приет в класа „Забележителни таланти“ на проф. Ласло Мезо в Музикалната академия „Ференц Лист“ в Будапеща. Завършва през 2004 година. От следващата 2005 г. продължава обучението си в Музикалната академия на Виена при професор Райнхард Лацко. Участва в майсторски класове на Международния фестивал в Сантандер при професорите Наталия Гутман, Гидон Кремер, Юри Башмет, Андраш Шиф, Захар Брон, Владимир Ашкенази и други. Участвал е в Международните фестивали за виолончелисти в Хершинг и Мюнхен през 2007 година. През същата година прави концертен тур в 12 унгарски града. Гастролирал е в Русия, Великобритания, Чехия, Австрия, Италия, Германия, Япония, Холандия.

Като солист се е изявявал заедно с филхармонията на Панония, оркестър Данубия, Австро-унгарски камерен оркестър, Националния филхармоничен оркестър на Великобритания. Ищван Вардай е участвал в няколко конкурса. През 1996 година печели първа награда в унгарския национален конкурс за виолончелисти „Фрис Антал“. През 2000, 2003 и 2004 година получава първи награди в Международния челов конкурс „Давид Попер“. През 2005 г. получава специалната награда на издателството „Беренрайтер“ в конкурса на ARD в Мюнхен. През 2007 година е удостоен с първа награда и специален приз на благотворителния фонд Чайковски на XIII международен конкурс Пьотр Илич Чайковски в Москва.

През 2009 година излиза първия му компактдиск. Той включва музика на Елгар, Прокофиев и Яначек.

През 2014 година печели Първа награда на най-престижния конкурс на Германия – ARD, а „Дейли нюз“ – Унгария го определя за най-добрия челист на света. Ищван Вардай разполага с два инструмента – единият е съвременно чело, а другият старинен – изработен през 1763 година.

Френският пианист Жулиен Квентен е роден в Париж през 1974 година. Започва професионалното си музикално обучение в Женевската консерватория, а през 2002 година получава артистичната си диплома от Университета в Индиана САЩ като ученик на Емил Наумов. В подготовката му за сцена заслуга има и унгареца Дьорд Шандор.

В официалния сайт на пианиста четем, че той е чувствителен музикант с много зрелост и персоналитет. Отбелязва се дълбочината и чистотата на звука в комбинация с безгрешна техника. Концертирал е в „Карнеги хол“ в Ню Йорк, „Концертгебау“ в Амстердам, „Уигмор хол“ в Лондон, „Концертхаус“ във Виена, „Гевандхаус“ в Лайпциг в ред швейцарски градове, на Бетовеновия фестивал в Бон, също в Дрезден, Монпелие... Свирил е и в Близкия Изток, Канада и Япония. Изявява се и като клавесинист. В момента живее в Берлин.

В „Рецитал“ ще звучи музика от Йоханес Брамс, Игор Стравински, Пьотр Илич Чайковски и Мстислав Ростропович.

14 юни, от 23 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 август 2024

1 август Свири Симфоничният оркестър на Хърватското радио и телевизия с диригент Енрико Диндо. 3.00 часа – Едуард Елгар (1857-1934), Концерт за виолончело в ми минор, оп. 85. Солист: Асиер Поло (виолончело). 3.31 часа – Гаспар Касадо ((1897-1966)), Прелюд – фантазия из Сюита за виолончело. Изпълнява Асиер Поло (виолончело). 3.36 часа – Роберт Шуман..

публикувано на 31.07.24 в 08:20

Тромбата на Мишо!

Тромбата на Мишо! Как кой Мишо? Йосифов! Чуем ли нея или пък неговото име, означава едно-единствено нещо: първа класа. Той може да бъде както сериозен и авангарден, така и палав, весел, усмихнат разказвач на вицове без думи и ачик айляк – в зависимост от настроението на музиката, която изпълнява или сам създава – за себе си и за другите. 6-а степен по..

публикувано на 29.07.24 в 17:09
AVA Trio (Джузепе Доронцо, Есат Екинджиолу, Пино Базиле)

"Аларма Пънк Джаз" на покрива с AVA Trio

Новата музикална седмица на "Аларма Пънк Джаз"   ще започне на Откритата сцена " 8 декември "на терасата на последния етаж на Националния студентски дом  (пл. "Народно събрание" 10). Под открито небе в понеделник вечер, 29 юли, от 20.00 ч.  ще свирят "средиземноморските авангардисти" AVA Trio  (Италия/Турция/Нидерландия), чието..

публикувано на 27.07.24 в 16:31
Владимир Атлантов в ролята на Герман в

Владимир Атлантов в "Дама пика" на Чайковски

В съботната вечер (26 юли от 20 часа) ще бъдем в Болшой театър , за да съпреживеем висшето емоционално откровение на знаменития руски тенор – ролята на Герман. Тук и критиката, и публиката са единодушни: Атлантов изкачва височина, недостижима за съперниците му. Най-желаната тенорова партия в руския репертоар е негова запазена марка! Чувства..

публикувано на 27.07.24 в 08:05

Японски авангарден джаз в неделя вечер

Един от най-великите саксофонисти в историята на японския джаз и на японската авангардна музика въобще, живата легенда на фрий джаза от последните 6 десетилетия (в световен мащаб) Акира Саката идва за първи път в България по покана на концертната серия "Аларма Пънк Джаз" на БНР заедно с най-новата си формация от Европа – Еntasis ...

публикувано на 25.07.24 в 19:24