Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След пет години:

25% от влизащите на пазара на труда ще са роми

Меглена Кунева
Снимка: БГНЕС

25% от хората, които след пет години ще влязат на пазара на труда, ще бъдат от ромски произход. Данните оповести вицепремиерът Меглена Кунева по време на икономически форум. Според нея проблемът с ромите не бива да се разглежда само от позицията на сигурността, както е в последните дни.

Кунева смята, че страната ни трябва да избере няколко приоритетни области, в които да се развива основно - например - високите технологии и иновациите. Но се сблъсква с проблема:

През 2020 година една четвърт от влизащите на пазара на труда ще са от ромски произход. Бизнесът много добре знае какво означава това и какво предизвикателство ще бъде наемането на квалифицирана работна ръка.

Образованието при ромското население е на изключително ниско ниво. На миграционните процеси трябва да се погледне и като шанс за привличането на квалифицирани кадри:

Ние сме застаряваща нация и се нуждаем от всякакви видове мерки, за да можем да привлечем квалифицирана работна ръка, както и да отглеждаме наша квалифицирана работна ръка, която да плаща данъци и да спомага за икономически растеж.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Кристалина Георгиева

Над 110 млн. лева от новите еврофондове за България са за интегриране на ромите

Еврокомисарят Кристалина Георгиева призова българското правителство и лидерите на ромската общност да работят по-усилено за образованието на децата от малцинството. Пред БНР тя посочи, че трябва повече да се прави и за използване на парите от ЕС...

публикувано на 18.06.15 в 13:08