Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловеч си спомня за твореца Димитър Димов

С прожекции на филми по романи на Димитър Димов, в Ловеч започва седмицата, посветена на 106-ата годишнина от рождението на големия български писател. За първи път ще бъде връчена националната литературна награда за цялостно творчество на името на Димитър Димов. 

От днес до петък в Регионалната библиотека жителите на Ловеч ще имат възможност да гледат филмите  „Тютюн“ и „Осъдени души“, създадени по едноименните романи на Димитър Димов. Прожекции ще има и на открито, в летния двор на младежкия дом в Ловеч. Къщата-музей на Димитър Димов в София ще представи изложбата „Испания – мечта и вдъхновение“. 

На 25-и юни, когато е роден писателят, на тържествена церемония в Драматичния театър в Ловеч ще бъде връчена новоучредената национална литературна награда за цялостно творчество „Проф. Димитър Димов“. Неин първи носител е проф. Банко Банков. Наградата беше учредена след решение на Общинския съвет в Ловеч през миналата година със съдействието на Съюза на българските писатели. След награждаването ще  бъде представена постановката на Бойко Илиев по романа на Димитър Димов „Поручик Бенц“. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14