Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър и България разширяват сътрудничеството си в областта на науката, образованието и културата

Кипър и България разширяват сътрудничеството си в областта на науката, образованието и културата. Новата 3-годишна програма за това бе подписана днес в Никозия от министъра на образованието и културата на Кипър Костас Кадис и посланика на България в Кипър Христо Георгиев. 

Рамковата двустранна програма между България и Кипър за периода 2015 – 2017 г. предвижда изключително широко взаимодействие за културен, образователен и научен обмен. Тя включва най-различни възможности за пряко сътрудничество между институти и организации в тези сфери.

Акцент се поставя специално върху засилването на връзките между университетите в двете страни. Предвижда се още обмяна на опит в образователния процес, размяна на специалисти в областта на научните изследвания, съвместни участия в международни образователни и научни форуми. Ще бъдат подпомогнати контактите между националните  библиотеки на двете страни, музеи и галерии за размяна на изложби. Художествени, музикални, литературни, театрални, танцови организации ще участват по-активно във фестивали и други културни прояви в двете страни. Голямо внимание се обръща на споделянето на опит за опазването на културното наследство, както и на сътрудничеството в археологическите проучвания. Съвместните действия ще бъдат насочени и към младежки и спортен обмен.

В момента 4 български университета имат сключен договор за франчайз (изнесено обучение) с колеж в Никозия. Българските университети по традиция са с много силно присъствие в ежегодния Международен панаир на образованието в Кипър. Традиция стана и провеждането на Дни на българската култура в Кипър.

Пописаната програма ще задълбочи съществуващите традиционно добри отношения между Кипър и България в сферата на образованието, науката и културата и ще им даде нов тласък, подчертаха в изявленията си днес министър Костас Кадис и посланик Христо Георгиев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14