Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мира Баджева и защо малките градчета около Чешме заслужават повече внимание

7
Мира Баджева
Снимка: личен архив

За философията на бавното живеене, за традициите и споделената храна – журналистката и пътешественичка Мира Баджева разказва за едно от последните си пътувания из Турция – за района около полуостров Чешме, с какво е известен или по-скоро защо трябва да бъде по-известен. Още повече, че според нея малките градчета около Чешме заслужават специално внимание.

"Всъщност българите изобщо не познаваме района около Чешме, защото така са се стекли обстоятелствата, че винаги тръгваме по-надолу, по на юг към Кушадасъ, където е Ефес – най-големият запазен античен град и до днес, към Бодрум или Анталия. А наблизо например е Урла, малко градче, с много винарни и изисканите ресторанти, които напоследък даже взеха звезди "Мишлен", разказва Мира Баджева. По думите ѝ, там е запазен вкусът на егейската кухня и егейското наследство в кулинарията, защото в целия район се отглеждат маслини и производството на зехтин е едва ли не издигнато в култ. Тя дори разказва за маслиновото дърво в съседното градче Саферихисар, за което местните хора вярват, че е на близо две хиляди години, наричат го Баба Умай, защото го приемат като въплъщение на майчинството и силата на природата. И до днес жените отиват на поклонение под тази маслина – да измолят дете, а понякога се правят и венчавки под дървото. "Това място, близо до античния град Теос, е страшно красиво и успокояващо. Имаш усещането за безвремие, за вечност", обяснява Мира Баджева. И по думите ѝ, има места, които предполагат към по-бавен и по-спокоен живот.

"В Чешме едно от характерните неща са термалните води. Някои от тези топли минерални води извират от дъното на морето и затова в този район човек може да се къпе дори през по-студените месеци, а водата продължава да е топла. От другата страна пък, където е Алачатъ, там има много специални заливи и северен вятър, който прави мястото изключително подходящо за сърфисти и днес в района се организират дори международни състезания", разказва Мира Баджева. Тя ни води из непознатата Турция, обяснява още за ритуалите за споделяне на храна и за местните рецепти.

Мира разказва и какво означава "бавен град". Сеферихисар, например, е едно от първите градчета, с население до 50 хиляди жители, което е член на престижната международна класация на "бавните градове", където хората се опитват да съхранят автентичния дух на мястото, пазят традициите и се стараят да живеят по-спокойно и щастливо.

Снимки: личен архив на Мира Баджева

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Атанасовско езеро се излюпиха за първи път розови фламинги

За първи път в България се излюпиха три розови фламинги в Атанасовското езеро край Бургас. Случи се навръх 44-годишнина от обявяването на езерото за поддържан резерват.  "Много по-дълга история има този факт. Всичко започна през миналата година, гнездата на птиците са големи, птиците показаха, че започват процес на гнездене, но за съжаление..

публикувано на 16.08.24 в 10:20

Седмата експедиция на палеонтолозите от НПМ-БАН доведе до вълнуващи открития

Седмата по ред експедиция на палеонтолозите от НПМ-БАН приключи успешно. Учените се натъкнаха на 30 нови вкаменелости до находището на динозаври и друга гръбначна фауна с къснокредна възраст край град Трън. В екипа, ръководен от доц. Латинка Христова, участваха ас. Владимир Николов и Ралица Богданова от НПМ-БАН, проф. Марлена Янева и доц...

публикувано на 15.08.24 в 12:56
пивоварна

Пивовари: Епизод 2 – Пивоварната, Дълбок зимник и хълмът – правим бира, не боза!

В пет епизода представяме историята на българското пиво от навлизането на пивоварството у нас след Освобождението до наши дни. Разкриваме тайните на технологичните процеси в миналото и сега.  Във всеки епизод с помощта на потомци, краеведи, историци, разказваме личната истории на едни от първите пивовари в България: братя Прошек, д-р Кожухаров,..

публикувано на 12.08.24 в 18:00
 Катерина Тумбалова

Еврика! Успешни българи: Катерина Тумбалова

Катерина Тумбалова е носител на именната стипендия "Академик Ростислав Каишев" за "Постижения в овладяването на химията и химичните технологии". Тя е лауреат на фондация "Еврика" за учебната 2023/ 2024 година. Катерина е все още студентка във Факултета по химия и фармация на СУ, специалност "Екохимия", но вече две години работи и в Института по обща и..

публикувано на 12.08.24 в 17:00
д-р Джина Дундова - Панчева

Д-р Джина Дундова - Панчева: Главоболието може да е болест, но може и да е симптом

"Главоболието може да бъде както самостоятелна нозологична единица т.е. самостоятелна болест, така много често може да бъде симптом, който придружава редица други заболявания или състояния. Много голяма е тази тема и трябва да се направят редица изследвания, за да се диагностицира даден пациент. Често това състояние може да е в резултат на..

публикувано на 12.08.24 в 11:27