Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американската художничка от български произход Елeна Петева открива изложба у нас

автор: Елена Петева

Изложбата "Присъствиe и отсъствиe" на художничката от САЩ Елeна Петева е портрет на състоянието на раздвоението между принадлежността към България и Америка. Това каза в предаването "Хоризонт до обед" американската художничката Елeна Петева, която също е и преподавател по живопис и рисуване в университет в САЩ:

Аз съм българка, която живее в САЩ от 20 години, и едновременно се чувствам българка, но имам и тази американска страна. Когато се върна в България, изпитвам чувство за личното си присъствие, но част от мен винаги я няма и същото се получава и в Щатите. Това е един вид двойственост.
откриване на изложбата

"Присъствиe и отсъствиe" е първата самостоятелна изложба на Елена Петева в страната ни: 
откриване на изложбата Елена Петева и Свилен Стефанов /куратор/
Това е първата ми професионална изложба в България. Като ученичка участвах в изложби, но не самостоятелно. За първи път обаче правя соло изложба, което за мен е от голямо значение, защото съм българка и такава изява искам да направя на родна земя.


Изложба на Елена Петева в галерия Аросита

Цялото интервю на Ирина Недева с Елeна Петева чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14