Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90 години от създаването на Старозагорската опера

Операта в Стара Загора
Снимка: opera-starazagora.bg

1 юли 1925 година е датата на официалното създаване на първия извънстоличен оперен театър у нас - Старозагорската опера. Още в края на XIX век в Града на липите се появява оркестър, после граждански хор, детска музикална китка, а в концертите им често се изпълнява оперна музика. Три концерта през 1924 година, организирани от музикалното дружество "Кавал", подготвят почвата и за първия оперен спектакъл. 

Избрана е операта "Гергана" от Маестро Георги Атанасов. Дирижира Атанас Ковачев, режисьор е Мара Шопова, а хормайстор - Златан Станчев. В ролите на Гергана и Никола са Ничка Хаджимитева и Георги Баталов - родителите на легендарната българска диригентка Росица Баталова. 

В рубриката "Помните ли..." Красимира Йорданова ни предлага спомени на режисьорката Мара Шопова и на дългогодишния диригент и ръководител на трупата - Димитър Димитров, чието изказване се съхранява в Златния фонд на БНР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14