Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорите от Сливенския драматичен театър предлагат театрално зрелище на открито по творби на Иван Вазов

Снимка: Ивайло Михайлов

Актьорите от Сливенския драматичен театър предлагат театрално зрелище на открито по творби на Иван Вазов, наречено "Дядо Вазов гледа". Тази вечер, на Сливенския събор под звездите, ще има и концерт на градския Ансамбъл за народни песни и танци.

"Не е важно какво гледа дядо Вазов, а какво вижда" - казва постановчикът Борислав Чакринов. А той вижда нас - такива, каквито сме били, и такива, каквито сме. В зрелищния спектакъл "Дядо Вазов гледа" - един епичен разказ по "Чичовци", "Под игото" и "Хъшове" - има много патриотичен патос в героичния и комичния му образ и скепсис, но и надежда да открием пътя и посоката:

Като се оглеждам наоколо, си давам сметка, че поводите за патриотизъм не са чак толкова много. Но в същото време и крайният нихилизъм, който се лее отвсякъде, също по никакъв начин не е продуктивен. Много от нещата, които ни се случват като съдба на нацията, са закодирани и в по-близкото ни, но и в по-далечното ни минало. Едно от нещата, които днеска ни липсват, е усещането за посока. За какво са всичките усилия по пътя, ако това е пътят, ако той води нанякъде, ако целта на тоя път не е само през граница.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14