Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Велико Търново пресъздават средновековен поклоннически лагер

Снимка: БНР

Жители и гости на Велико Търново ще могат да се докоснат до живота в лагер на поклонници в средновековен манастир. Проявата е в рамките на Фестивала на историческите възстановки "Средновековна България", който се провежда в града от юни до октомври.

Поклонническият лагер ще бъде пресъздаден от членовете на великотърновския клуб "Традиция" в средновековната църква "Свети 40 мъченици" и манастира "Великата лавра". Възстановката ще започне с факелно шествие, ще бъдат разпънати походни шатри и представени кухнята, музиката, танците и забавленията от епохата.

В събота и неделя фестивалът ще продължи в крепостта "Царевец", където ще бъдат представени въоръжение от 12-14-и век и реконструкция на костюми от Второто българско царство, както и занаяти и детски игри от Средновековието.

Фестивалът на историческите възстановки "Средновековна България"  е посветен на 830 години от въстанието на болярите Петър и Асен срещу византийското владичество и възобновяването на българската държава.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14