Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Нека да е лято“ с „Руска зима“

БНР Новини

В неделната вечер Ви предлагаме рецитал на голямата оперна певица Елена Образцова и Важа Чачава от Фестивала „Руска зима“ през 1989 г. Това са познати руски романси от Пьотр Илич Чайковски.
Фестивалът на изкуствата „Руска зима“  се провежда в Москва, в  Кремъл и Болшой театър всяка година от края на декември до началото на януари. За първи път е бил организиран от Московската филхармония през 1963 година.
Елена Образцова е оперен артист, поставян редом с великия Шаляпин. За съжаление тя ни напусна в началото на 2015 година. Ще бъде запомнена с ненадминатите й интерпретации от мецосопрановия репертоар и участията й със съвременна музика. Пяла е в руската премиера на операта от Бритън „Сън в лятна нощ“. През 1981 г. след концерт в Лондон един критик отбелязва следното: в яркочервения костюм, а ръцете й в молитвен жест, освен мощната проекция на силно драматичния й глас, тя насочваше мислите на слушателя към древногръцката трагедия. Дебютира през 1975 г. в Ню Йорк, като солист на Болшой театър, а през следващия сезон в Метрополитън опера е наградена за ролята си на Амнерис от „Аида“ на Верди с 15 минутни овации.

Елена Образцова е родена в Ленинград. Детството й е тежко и е белязано с неизличаващия спомен от преживяната обсада на града. През 1943 баща й е изпратен на фронта, а женското население е евакуирано в малко населено място в областта Вологда. След войната нейният талант е забелязан от рано и тя започва уроци по пеене.
Още от пет годишна прекарва по цели дни, пеейки различни мелодии и с голямо увлечение стои дълги часове пред радиото. Музиката и изкуствата присъстват трайно в живота на цялото й семейство. Баща й е инженер, но свири на цигулка и пее. След връщането си от командировка в Италия веднъж той носи плочи на Джили и Карузо. Неговата малка дъщеря е безкрайно впечатлена и тези велики италиански певци веднага печелят сърцето й.
До 1948 година Елена Образцова пее в детския хор на Ленинград, а 10 години по-късно е приета в Ленинградската консерватория. Бъдещето й е предопределено от съдбата. През 1962 година тя печели двата златни медала на конкурси в Хелзинки и Москва. Своя дебют като Марина Мнишек в „Борис Годунов“ от Мусоргски прави в „Миланската Скала“ с Болшой театър, а през 1970 година става лауреат на конкурса „Чайковски“ в Москва. За младата певица е изключително престижно да си партнира с Лучано Павароти и Джон Съдърланд като Азучена в „Трубадур“ на Верди в театъра на Лос Анджелис. През 1978 година Елена Образцова прави незабравимия образ на Кармен с Пласидо Доминго като Дон Хозе във филма на Франко Дзефирели. Призната е за най-добрата изпълнителка на тази роля в света. Големият режисьор в интервю споделя, че „шокът“ в неговия живот е „явлението“ Елена Образцова. Веднъж, когато била в Испания певицата отишла да посети корида. Тя споделя, че това жестоко зрелище й е помогнало, не само да проникне в света на героинята от „Кармен“, но и философски да изгради правилно отношение към живота.

Благодарение на записи, нейната репутация във Великобритания предшества дебюта й в Ковънт Гардън през 1981 година, където тя повтаря Азучена в продукцията на режисьора Лукино Висконти. А след успеха на тримата тенори през 1990 г., Образцова се присъединява към Рената Ското и Илеана Котрубас и правят формацията „Трите сопрана“.
Елена Образцова има много богат репертоар от над 40 оперни партии, заедно с това има подчертан интерес към кантатно-ораториалната и камерната музика. Пяла е Вивалди, Брамс, Прокофиев. Като постоянна част от репертоара й са руските романси от Чайковски, Глинка и Рахманинов. Повече от 30 години неин дългогодишен партньор на сцената е пианистът Важа Чачава. Той е грузинец. Двамата се запознават в Испания, на конкурс, където Чачава акомпанира на друг изпълнител. Скоро след това той се мести от Грузия в Москва и съвместната им работа е била много ползотворна. Той не е акомпанятор, казва певицата, а истински съзидател на музиката. На сцената постигали пълно единодушие, но на репетициите не било така. Там спорили до накърняване на достойнството. Въпреки всички критики, певицата винаги подчертавала, че Важа Чачава бил много интересен и необикновен  човек.

26 юли, неделя, 23 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10