Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След ремонт концертният орган на Сливен отново ще свири

Концертен орган от висок клас ще бъде монтиран в зала "Сливен" през октомври. Дългоочакваното събитие ще се случи след ремонта на концертната зала, която общината реконструира след 20-годишно занемаряване.

Органът, избран за една от най-акустичните в миналото концертни зали в Югоизточна България, се ремонтира в специализирана работилница за органи в община Брашов, Румъния. Според специалистите концертният орган на Сливен, съхраняван извън залата принудително, има вероятност да стане най-добрият подобен инструмент у нас, тъй като е с много добри качества и изработка.

Подновени са дървените и металните части. Остава възстановяване на сценичната каса и електрооборудването на музикалния инструмент, към който ще се добавят два нови регистъра за обогатяване на възможностите.

Ремонтът струва 120 000 лева. Сумата се събира чрез дарения, изплатена е първата вноска от 40 000 лева, предстои изплащане на втората.

В зала "Сливен" продължава реконструкцията на фасада, покрив, изпълнение на допълнителни конструктивни решения, подмяна на водопроводна, отоплителна, електро- и вентилационна инсталации.

В момента се ремонтира зрителната зала, която ще наброява 300 места.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14