Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "НеБългарите“ прави опит да покаже идентичността на чужденците у нас

Във вторник вечерта ще бъде открита изложбата от фотографско-текстуалния проект "НеБългарите“ в Бургас. Чрез нея авторите ѝ се опитват да накарат посетителите да се вгледат в идентичността на героите. Около 42 хил. чужденци живеят в България, и само около 11 хил. са от Европейския съюз по данни на Евростат. Приблизително толкова са и търсещите убежище.
     

Британски пенсионери, сирийци, перуанец, музикант, маркетинг специалист от Мали, израелец, управител на МОЛ, американец, японска театрална сценографка са само част от различните лица на чужденците в България. Кои са те? Опит за вглеждане предоставя  фотографско-наративният проект "НеБългарите“ на Антони Георгиев и Димана Трънкова.

Този проект е подкрепен от програмата за оказване на помощ на неправителствени организации от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн и цели да покаже кои конкретно са тези хора. Цифрите са хубаво нещо, но зад тях стоят живи хора. Да се вгледаме в тяхната идентичност. Това обясни за "Хоризонт“ един от двамата автори Антони Георгиев.

проект НеБългарите,фотография Антони Георгиев


Според него в българското законодателство съществуват неадекватни юридически постановки. Георгиев смята, че посегателството над чужденци не трябва да се третира просто като хулиганство:

Национализмът и ксенофобията са емоционални понятия. Единственото, което може да се направи, е законово налагащите органи да изпълняват задълженията си. В България понятието "престъпление от омраза“ не съществува от юридическа гледна точка.

Откриването на изложбата ще бъде в регионалната библиотека "Пейо Яворов" в Бургас от 18.30 часа.

Цялото интервю на Ирина Недева с Антони Георгиев чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14