Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Асен Селимски – блестящ като Фигаро, Онегин, Ренато…

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка на Асен Селимски с автограф за Ячо Каракашев.23 февруари 1981 г.
Снимка: Държавен архив - Плевен
Това са едни от най-ярките сценични превъплащения на Асен Селимски по всеобщо мнение. Фигаро от „Севилският бръснар“ сякаш е абсолютният връх в артистичната му кариера. Прочутият ни баритон се е появявал в тази роля над 150 пъти, а преди повече от 50 години тъкмо с нея спечели на мига публиката в Софийската опера. Златният медал пък от първото издание на конкурса за млади оперни певци през 1961 бе съпроводен с признанието на Тоти дал Монте: „Не съм виждала подобен Фигаро! Селимски е изумителен! Чака го бляскаво бъдеще…“ 

Пророчески се оказаха думите на знаменитата певица. В продължение на няколко десетилетия Асен Селимски бе едно от лицата на българския оперен театър. Едно от най-запомнящите се лица. Взривяваше публиката с великолепните си преобразявания в родните, а и в престижните европейски театри. Като Онегин Селимски предизвика фурор на реномирания фестивал в Глайндборн в края на 60-те години.
В английския печат се надпреварваха да редят суперлативи, наричайки българина „роден аристократ“. „Чуден глас- красив, гъвкав, тембрист баритон, а сценичното майсторство на певеца спира дъха на публиката“, пишат в Обзървър ревю през лятото на 1968. Спор няма, сравняваха дарбата на Асен Селимски с вулкан от певчески блясък, артьорско великолепие и сценичен чар. Извайваше образите с рядък усет за драматургичните акценти. Напипваше точните нюанси, тъй че героят оставаше дълго негова запазена марка. Цял набор от подобни образи има Асен Селимски в артистичния си портфейл: Фигаро, Онегин, Ренато, граф Ди Луна, маркиз Поза, Белкоре, Ескамилио…Удивително ярко са се врязали в съзнанието. При това с неотменните за Селимски изисканост и благородство.

В съботната вечер ще си припомним с маестрото някои от тях. Преди дни Асен Селимски навърши 85 години. Нека е жив и здрав! И макар да твърди, че рядко се улавя в носталгични спомени, убедена съм: сцената винаги ще му липсва! Ароматът й, тръпката, грейналите очи на публиката…Неговата публика! Затова пък утеха, а и гордост за проф. Селимски са учениците му. Някои от тях намериха своя път към голямата сцена. Не забравят обаче професора. Обаждат му се, споделят успехи и тровоги…

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“ ще честитим рождения ден на Асен Селимски с паметен спектакъл на „Бал с маски“ от Верди, състоял се в Софийската опера в края на 1965 година. Селимски е неотразим в коронната си роля на Ренато, а в звездната компания са Любомир Бодуров, Юлия Винер, Надя Афеян…С участието на хора и оркестъра на първия ни оперен театър. На диригентския пулт - Руслан Райчев.


Съдържание на операта "Бал с маски" от Верди

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сбогуване със Станислав Ушев

Почина дългогодишният директор и главен диригент на „Симфониета“, Шумен. Станислав Ушев е роден в гр. Плевен, завършва Средно музикално училище в родния си град със специалност пиано. От 1980 г. до 1985 г. следва Оперно-симфонично дирижиране в Консерватория „Римски-Корсаков“ в Санкт Петербург в класа на професор Марис Янсонс. От 1985 г. до 1993 г. е..

публикувано на 07.12.21 в 17:01
Любомир Денев-син

Любомир Денев-син – с две нови авторски премиери

За един от младите български творци – композитора  и главен диригент на Младежка филхармония „Пионер” Любомир Денев-син – отминаващата 2021 г. е наситена с творческо вдъхновение, изяви и позитивни преживявания. Всичко това намира израз в две негови творби, които ще бъдат представени за първи път пред публика. Най-напред на 9 декември в Пазарджик в..

публикувано на 07.12.21 в 08:35

Директно от Миланската скала – откриването на сезона с „Макбет“ на Верди

В Ла Скала отбелязват 70 години от началото на Оперната гала на 7 декември. Виктор Де Сабата е този, който премества през 1951 г. откриването на сезона от 26 декември на 7 декември, денят на свети Амброзий, покровител на Милано. В годините на възстановяването след войната от 1947 г. Артуро Тосканини води театъра. На 7 декември 1951 г. Де Сабата..

публикувано на 06.12.21 в 18:00

Фолклорен радиоблиц с Таня и Теодор Недеви

Тя е народна певица, а него го вълнува рок музиката. Китара и глас, и много любов към живота. Таня Недева е солист и хорист в НФА „Филип Кутев“, възпитаник на НУФИ „Филип Кутев“ град Котел и богослов, а Теодор Недев е китарист и част от екипа на компания за софтуерни продукти, игри, реклами. Представяме ви тези двама талантливи и усмихнати..

публикувано на 06.12.21 в 09:20
Лейф Уве Андснес

Брюксел аплодира Моцартовия импулс на Лейф Уве Андснес

Въпреки влошаващата се епидемиологична обстановка в Белгия, музикалният живот в сърцето на Европа все пак продължава. Дворецът на изящните изкуства BOZAR в Брюксел бе домакин на мини-фестивал с участието на Камерния оркестър „Малер“ и норвежкия пианист Лейф Уве Андснес, който също така дирижира състава от рояла. В три поредни вечери – от 19 до 21..

публикувано на 05.12.21 в 08:55
Подкасти от БНР