Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските гранични полицаи са попречили на повече от 200 бежанци при опит да влязат нелегално у нас

| обновено на 16.09.15 в 18:51
Снимка: БГНЕС

242-ма бежанци са отблъснати от полицията при опит да влязат в България по българо-турската граница. Други 54 са арестувани, след като са минали загражденията. От МВР отчитат засилен миграционен натиск в сравнение с миналата година.

7640 бежанци са заловени от българските власти на влизане в страната от началото на годината, обясни директорът на Гранична полиция старши комисар Антонио Ангелов. Почти такава е и цифрата на хората, които са се опитали да напуснат страната в посока Сърбия – 6898. От МВР обясниха, че турските власти са дали уверение, че ще направят всичко възможно да не допуснат бежанците в района на Одрин, да се насочат към българската граница. В същото време от Гранична полиция обясниха, че каналджиите са изключително изобретателни. Старши комисар Ангелов заяви:

Т.нар. каналджии също следят нашите действия. Следят и това, което вие публикувате, което пускате като информация. И съответно се пренасочват. Когато имаме по-настоятелни опити в едно направление, ние съответно насочваме наши сили в този район, за да уплътним границите. Те го забелязват това и се пренасочват към други. Много е динамичен процесът. Не можем да кажем, че само през Резово или Малко Търново се опитват да преминат.

Средно на ден между 150 и 200 човека се опитват да минат нелегално българо-турската граница. Най-много от заловените са сирийци, след тях са бежанците от Ирак и Афганистан. При операция на СДВР през изминалите 24 часа в столицата са арестувани 33-ма нелегални имигранти. Те са открити по различни адреси, както и в таксита, които са се опитвали да ги превозват.

Схемата на бежанците, след като преминат границата с Турция, е да се придвижат с такси до София, където се настаняват по квартири или хостели в близост до Централна гара. Оттам, с помощта на таксита, бежанците най-често се насочват към границата ни със Сърбия. Преди време от МВР разпространиха официални данни за това, че на българо-сръбската граница също се залавят немалък брой бежанци.

Властите у нас внимателно следят ситуацията и имат готовност за реакция при засилване на бежанските потоци към България, но към момента не могат да потвърдят броя са мигрантите край границата ни с Турция. Това каза вицепремиерът и МВР-министър Румяна Бъчварова:

Действаме и по дипломатически път. Имаме контакти с колегите ни в Турция, имаме предложение за съвместни екипи. Очакваме отговора на турската страна. Правим такава организация, че да имаме една степен по-висока готовност при евентуално усложняване на обстановката. Това, което успях в разговор с моите колеги в Брюксел преди ден да установя, че наистина ние правим всичко възможно и при това доста предварително, така че да  имаме готовност.

5 млн. лева допълнително са осигурени за справянето с проблема с бежанците. Правителството одобри допълнителните средства, като с част от тях ще се оборудва Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата. Друга част от тях ще бъдат насочени към осигуряването на храна за бежанците и към охраната на центровете, в които са настанени

В Агенцията за бежанците ще бъдат назначени още 100 души. Точно толкова щатни бройки ще бъдат намалени от щата в МВР.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.