Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коя е най-старата българска икона

БНР Новини
Керамичната икона на Св. Теодор след реставрацията
Снимка: Красимир Георгиев
Процесът прилича на сложна хирургическа операция. Екипът изцяло е облечен в бяло, с предпазни маски, очила, ръкавици... Наборът от инструменти също наподобява високотехнологична медицинска интервенция. Само че... „пациентът” не е някой от нашите съвременници, а икона. При това старинна, на възраст 11 века.

За разлика от лекарските операции, чието времетраене може да трае часове, реставрацията на най-старата българска икона е продължила една цяла година. За човек от всяка друга професия е трудно да си представи невероятното търпение, спокойствие и прецизност, с които са работили реставраторите: ден след ден, месец след месец... Сега може да видим резултата: какви са били автентичните цветове на иконата преди 11 века. Сякаш виждаме нова творба, макар че керамичният образ на Св.Теодор от Велики Преслав е създаден в Златната епоха на българската култура, по времето на цар Симеон.
Няма данни дали това е Св. Теодор Тирон или Св. Теодор Стратилат. И двамата светци-воини са силно почитани в православния християнски свят. Затова специалистите казват обобщено за иконата, че е на Св. Теодор. По спецификата на ръцете, продължението на жестовете, могат да отгатнат и невидими за окото на непознавача линии на движенията. Светецът е държал книга и кръст. За светец-воин посланието е изключително силно и въздействащо: освен с оръжие, в живота може да се воюва и с други средства, като вярата и образоваността.
Къде може да се види най-старата българска икона? В Националния археологически институт с музей при БАН. Струва си да сравните онзи образ, който познаваме от учебниците в училище, и този - след реставрацията. Колкото и да сме свикнали с рутината, че керамичната икона се е превърнала в част от символиката за България, разгледайте внимателно международния си паспорт за задгранично пътуване. Сред знаковите елементи, с които по света ни разпознават като българи, е образът от най-старата наша икона - на Св. Теодор. Още интересни моменти от реставрацията ще научим от д-р Даниела Чернева, ръководител на проекта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свищовската търговска гимназия

Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов е едно от първите действащи професионални училища в България, за които разказваме в нашата радиоенциклопедия. Създадена е през 1883 г. Впрочем за първи път частно търговско училище или Първобългарско приватно училище в Свищов е открито още преди Освобождението - през 1873 г. от..

публикувано на 29.07.24 в 16:05

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18