Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Музей на диванната война” - изложба на Алла Георгиева

Гьоте-институт
Снимка: goethe.de

„Нашето!Музей на диванната война“ – с това заглавие на изложбата си художничката Алла Георгиева приканва посетителите на „Гьоте - Институт“ да се замислят за готовността да водят война за своето.

Този нов вид консерватизъм, завладял света, разглеждам през призмата на руско-украинския военен конфликт, развиващ се  в рамките на най-новите  хибридни войни, каза в интервю за „Хоризонт до обед“ Алла Георгиева.

В социалните мрежи и информационни форуми от този регион започна така наречената „диванна война“ . Тази онлайн война се води от многохилядна армия. Нейните войници  са въоръжени с компютри и водят бойните сражения, седейки  вкъщи  на дивана, в офиса, кафенето, парка и навсякъде, където има достъп до Wi-Fi, смята Георгиева.

Наблюдавайки тези войни аз установих една връзка, една особеност на тези „диванни войни“. Тя се състои в това, че хората най-често използват език на омразата, който се характеризира с т.нар. "етнофолизми", целящи  да „наранят” противника, като го унизят на етническа основа, коментира художничката.

Изложбата от поредица „Ситуация София“ може да бъде разгледана до 26-и октомври в „Гьоте – Институт“ в София на ул. Будапеща.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14