Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В акцията на МВР, ДАНС и прокуратурата са задържани над 500 бежанци

| обновено на 02.10.15 в 15:25

Общо 501 бежанци са арестувани у нас при акция на МВР, ДАНС и прокуратурата. Арестуваните каналджии са 46, а образуваните досъдебни производства са 38, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров:

Проверени са места за настаняване, дефинирани като рискови населени места, а именно София и Драгоман, Видин и Монтана. Проверени са хотели, хостели и къщи за гости, както и множество други помещения, включително изоставени, а също и места за етап настаняване и транзит.

Близо 9700 са проверените лица при акцията, започнала в четвъртък сутринта. Полицията е проверила и над 5000 автомобила. 

При проверка на хостел са установени 18 нелегално пребиваващи лица от Сирия. Задържана е собственичката на хостела. В сграда на фирма за промишлена вентилация на територията на София са установени общо 37 граждани от Афганистан, нелегално пребиваващи на територията на страната, поясни главният секретар на МВР Георги Костов


Над 1300 служители на МВР участват в операцията, която продължава и в петък.

От ръководството на Министерството на вътрешните работи обясниха, че при акцията не са излезли данни и информация за участващи в трафика на бежанци полицаи. Задържаните бежанци тепърва ще бъдат разпитани, за да се разясни дали сред тях има хора, съпричастни към терористични организации.

В операция на ДАНС е задържан служител, изнасял документи, свързани с контрабандата и икономическата престъпност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.