Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигуларката Летиция Морено идва за откриването на сезона на Класик ФМ оркестър

Летиция Морено
Снимка: Cantus Firmus

Летиция Морено гостува за втори път в България, след като през 2008 година тя се представи с голям успех у нас също в цикъла «Концертмайсторите». За изминалите седем години нейната кариера се разви изключително бързо, а през 2012 година тя бе отличена с наградата ECHO Klassik в категория „Изгряваща звезда“.

Родена през 1985 г. в Мадрид, Морено е ученичка на легендарния проф. Захар Брон, а също на Максим Венгеров и проф. Дейвид Такено в Гилдхол скул в Лондон. Участвала е и в майсторските класове на легенрадния Мстислав Ростропович. Свири като солист на престижни оркестри по света, има издадени албуми, единият от които е за звукозаписния гигант Deutsche Grammophon през 2013-а с музика от испански композитори.

За нейните ментори, за записите на компактдискове, за цигулката ѝ "Галиано", за професионалната ѝ кариера и личния ѝ живот между двете гостувания в България - чуйте в интервюто с Летиция Морено в звуковия файл.

Гастролът на известната испанска цигуларка ще бъде част от първия концерт от цикъла "Концертмайсторите" на Класик ФМ оркестър на 16 октомври от 19.30 часа в зала "България". Диригент ще бъде Лучано ди Мартино, а програмата включва "Лятна нощ в Мадрид" от Михаил Иванович Глинка, Испанска симфония за цигулка и оркестър от Едуард Лало и Сюита из балета “Любовна магия” от Мануел де Файя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14