Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легендата сред валдхорнистите Радек Баборак в Пловдив

| обновено на 15.10.15 в 20:19
Радек Баборак

На 23 септември в Концертната зала на Пловдив беше открито есенното издание на V международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща". Цяла армия български валдхорнисти беше сред публиката - от професорите в Музикалната академия, до учениците в Националното училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков", изпълнители от всички възрасти. Очакванията им бяха възнаградени многократно с интересна програма, превъзходно поднесена от "Баборак" ансамбъл, воден от легендата сред валдхорнистите по света Радек Баборак.


Чешкият изпълнител е определен като изключителен талант още като ученик. На 18-годишна възраст, след като печели конкурсите "Концертино Прага" и "Пражка пролет", е поканен за водач на група в Чешката филхармония. Само две години по-късно запинава в Германия и работи последователно в Мюнхенската филхармония, Бамбергските симфоници и през 2002-ра достига върха в оркестровата йерархия - става първи валдхорнист на Берлинската филхармония. Работи там до 2010 година и тогава решава да направи смел ход - напуска Берлин и започва солова кариера. Освен като солист на оркестри и камерен музикант, той се изявява като диригент и педагог. Германска фирма произвежда серия инструменти, която носи неговото име.

За таланта, куража и признанието говори Радек Баборак в интервю за предаването "Алегро виваче". Чуйте и записи от концерта на "Баборак" ансамбъл в Пловдив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14