Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Иванов: Интересът на музикантите към арфата се възвръща

Интересът на музикантите към арфата се възвръща. Това каза за “Хоризонт” майсторът на арфи Валентин Иванов. Той поправя музикални инструменти не само в България, но и в цяла Европа:

В последно време все повече внимание се обръща на този екзотичен инструмент. Имаме много изпълнители, които не са професионалисти, но искат да се занимават с арфа. 5-6 хил. години преди новата ера този инструмент се появява. При някои нации арфата е завоювала мястото на народен инструмент.

Арфата е много деликатен инструмент. При ремонта му човек трябва да бъде много внимателен, обясни още Валентин Иванов:

Деликатният момент при работата с този инструмент започва от движението отдолу, където са педалите на арфата до последния момент, в който механиката скъсява и удължава струните с металните вилки.

Експертът по арфи няма ателие и поправя инструменти там, където е инструментът.

Интервюто чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14