Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любка Биаджони представя оркестър "София Симфоникс" и в България

Нова оркестрова формация се включва с музикалния живот на столицата ни - "София симфоникс". Първата му изява е в събота, в зала "България" от 19.00 часа. 

Интригуваща е и програмата на дебютния концерт: началото е с българска творба - "Пътуване до Италия" от Владимир Джамбазов и Симфония №3 "Рейнска" от Роберт Шуман. Солит в Концерт за виола и оркестър от сър Уилям Уолтън ще бъде Симониде Бракони - водач на виолите в Оркестъра на "Ла Скала" - Милано.


След пет години като диригент в екипа на Софийската филхармония, Любка Биаджони решава да заяви самостоятелни позиции сред симфоничните оркестри в столицата. От 2008 година тя кани български музиканти на фестивала, който организира заедно със съпруга си - барон цу Гутенберг, в дворец на Лудвиг II в Бавария. Така постепенно през 2013 година се оформя "София Симфоникс", към който напоследък, след прослушвания в България, се присъединиха още млади и ентусиазирани оркестранти. 

След дебюта на "София Симфоникс", следващият ангажимент на оркестъра ще бъде да акомпанира на големия тенор Хосе Карерас при последното му гостуване в България през декември.

Какво ще предложи на българската публика този нов оркестър в своите изяви - чуйте в интервюто с неговата създателка и диригентка Любка Биаджони.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14