Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири концерта с цигуларя Светлин Русев в сезона на Софийската филхармония

Светлин Русев


Светлин Русев - концертмайстор на Филхармонията на Френското радио и на Сеулската филхармония, професор по цигулка в Парижката консерватория и феноменален изпълнител, е новият артистичен съветник на Софийската филхармония. Това води до ярка френска нишка в целия нов сезон на оркестъра - с гостуващи музиканти и представяне на познати и непознати френски творби.


На 30 октомври от 19 часа Светлин Русев ще свири със Софийската филхармония. За първи път ще си партнира на сцената с друг българин с успешна международна кариера - диригента Павел Балев. Вечерта ще бъде под мотото "Огън и лед" и ще включва две произведения от Ян Сибелиус - "Исторически сцени" и Концерт за цигулка в ре минор, и Симфония №4 "Неунищожимата" от Карл Нилсен. (2015-а е обявена за Година на Сибелиус и Година на Нилсен, във връзка с техните годишнини)

Този концерт ще бъде първият от четирите през сезона с участието на Светлин Русев като солист. Повече за него и за останалите програми, в които цигуларят ще участва в партньорство с филхармониците, чуйте в интервюто за предаването "Алегро виваче" в звуковия файл. Чуйте още и какво споделя диригентът Павел Балев - музикален директор на Филхармонията на Баден-Баден - за работата си с цигуларя. Цялото интервю с Маестрото очаквайте в предаването на 3 ноември след 21 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14