Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дуото Vassi & Thomas закри есенните "Дни на музиката в Балабановата къща"

| обновено на 11.11.15 в 19:13
Дуото Vassi & Thomas
Снимка: И. Гъделева

Vassi & Thomas закриха есенното издание на Шестия международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" с концерт на 31 октомври от 11.30 часа. Пловдивчани, които посетиха събитието в Балабановата къща, чуха програма с музика от Бах, Моцарт, Пиацола, както и съвсем нови пиеси на Тома Енко за маримба и пиано. Два дни преди това дуото се представи с концерт и в София.


Василена Серафимова и Тома Енко
свирят заедно от 2009 година. Харизматичните млади музиканти, които живеят в Париж и концертират по света, правят собствени аранжименти на музика от барока и класиката, а създават и свои авторски пиеси за ансамбъла, съставен от маримба и пиано. С много въображение в композициите си те съчетават класика и джаз.

Василена Серафимова е френска възпитаничка, носителка на награди от международни конкурси и на приза "Млад музикант на годината" в анкетата на предаването "Алегро виваче" през 2008 година. В момента е член на Парижкия перкусионен ансамбъл, води майсторски класове в различни държави по света, а отскоро започна преподавателска дейност и в една от парижките консерватории.

Тома Енко гради кариера като джаз музикант и композитор. Наскоро дуото Vassi & Thomas записа първия си компактдиск за фирмата Deutsche Grammophon и сме в очакване той да се появи на европейския музикален пазар през 2016 година.

Чуйте интервюто с Василена Серафимова и документален запис от концерта в Пловдив, излъчени в предаването "Алегро виваче" на 3 ноември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14