Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпрос с понижена трудност

Снимка: БГНЕС
След едноседмични прения и престрелки, като че ли повече за медиите, съдебната власт получи още 45 млн. лв. т.е с 10% увеличение. За да излезе с чест от положението, финансовото министерство каза, че повечето пари били срещу реформи. Трябвало да се съкратят някои периферни структури, които не са натоварени достатъчно, както и да се закрият двете специализирани наказателни съдилища в София, които според замислянето им, щяха да преборят организираната престъпност. Много от районните съдилища у нас се създаваха по искане и с всякаква помощ на местни административни и стопански велможи. За да има, хипотетичната за в България възможност да се премитат престъпления и нарушения още в зародиш. А организираната престъпност си престъпва и с двата нарочени срещу нея органа.
Срещу тези, да ги наречем намерения, магистратите ще продължават да определят заплатите си не според Закона за държавния бюджет, а според този за съдебната власт.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврейска култура преди ужаса

Който и да попитате първото нещо, с което ще свърже еврейския народ, най-вероятно е геноцида на който са били подложени от германците през Втората световна война. Музей за история на полските евреи "Полин" в Полша, обаче изненадва и се концентрира върху историята преди това. Младите момичета Елжбета Граб и Катажина Янковска, които развеждат..

публикувано на 14.10.24 в 16:05

Импулсът в мен: Проблемите с психичното здраве

Преди няколко дни световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън разкри, че през по-голямата част от живота си се е борил с проблеми с психичното си здраве поради тормоз в училище и напрежението от състезанията. Оказва се, че Хамилтън започва да страда от депресия още в тийнейджърските си години, а освен това е бил обект на расизъм като дете...

публикувано на 14.10.24 в 12:33

Домашното насилие: Мълчанието, срамът и силата да започнеш отначало

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" се разглежда темата за жените, избягали от домашно насилие, и предизвикателствата, с които се сблъскват след това. Въпросът е дали този акт на бягство е краят на мъките им, или началото на нови изпитания. Как тези жени изграждат нов живот от руините и на кого могат да разчитат? Нора..

обновено на 14.10.24 в 12:09
Анджелина Соренсен - Геди и Антон Митов

Антон Митов представя – Анджелина Соренсен - Геди: Смейте се често и по много

Анджелина Соренсен, наричана Геди, от 50 години живее в Сан Франциско, САЩ. Работила е като строителен инженер и клиничен психолог. Автор е на сатирични спектакли и на книгата "Връзки и развръзки", която е сборник от 22 кратки хумористични разкази за трагикомични случки, желания и връзки в живота на хората, гарнирани с неочаквани развръзки. Повечето от..

публикувано на 14.10.24 в 12:00

Геймификацията в образованието – иновация или стар познайник

Какво е "геймификация в образованието", как подобрява учебния процес и стимулира креативността на учениците – за това е разговорът в "Нашият ден" с Хелиана Велинова , която е в основата на предстоящия форум "Game Dev Day – експо и конференция". Форумът се организира за втора поредна година от Sofia Game Night и сдружение "Възможности без..

публикувано на 14.10.24 в 09:40