Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят на родопския карст възвръща мястото си сред 100-те национални обекта

| обновено на 14.10.24 в 12:44
Снимка: Музей на родопския карст/ Фейсбук

В рубриката "Културен отпечатък" на предаването Terra Култура ви представяме един от емблематичните музеи на България – Музеят на родопския карст в Чепеларе, който наскоро бе включен в престижния списък на 100-те национални туристически обекта.

Музеят има дълга и богата история, основан през 1980 година на базата на музейната сбирка по пещерно дело, създадена през 1968 година от учителя Димитър Райчев. Тази сбирка поставя основите на колекцията, която днес е изключително разнообразна и обхваща както живата, така и неживата природа на Родопите.

Директорът на музея, Марин Господинов, сподели в ефира на Terra Култура, че от април тази година Музеят на родопския карст отново е част от 100-те национални туристически обекта на България. Той поясни, че музеят е бил в този престижен списък преди 30 години, но по една или друга причина е бил изключен. "За радост, отново сме в този списък", сподели той.

Господинов също така разказа за значителната реконструкция, която музеят претърпял през 2019 година. След обновяването, той вече разполага с модерна визия, която със сигурност ще впечатли посетителите, които не са го посещавали от дълго време или не са идвали изобщо. Той отбеляза, че дългогодишната работа на поколения чепеларски пещерняци е довела до натрупването на огромен брой артефакти, което прави експозицията уникална за региона.

С колекция, включваща около 4700 експоната, той предлага богато съдържание, свързано с пещерите и карстовите образувания на Родопите. Експозицията е разделена на няколко основни отдела, сред които геология, минералогия, биосферология, палеонтология, пещерна археология, пещерна екология и още. Всеки отдел разкрива различни аспекти на природата и културната история на региона, свързани с пещерите и карста.

Един от най-интересните експонати е корунт, или рубин, вграден в мрамор – рядък и впечатляващ минерал, който предизвиква интереса на посетителите. Носи името "Музей на Родопския карст", тъй като по-голямата част от материалите в него са събрани от района на Родопите, подчертавайки значението на тази уникална планина за българската природна и културна история.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Снимки: Фейсйбук 
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Кошийн" на 25 години

Празник за ценителите на дръм-ен-бейса и брейкбийта предстои в столичния клуб Joy Station на 17 октомври . Това са мястото и датата, на които нетърпеливо очакваме една от най-успешните формации на британската електронна сцена – "Кошийн" . Съспенсът се сгъстява, тъй като гостите пристигат в рамките на мащабно турне, за да отпразнуват своите 25..

публикувано на 14.10.24 в 13:48
Янислав, Неда. Луиза, Деляна Хаджиянкова, Никол, Мария, Надин

Тийнейджърът в мен: Деляна Хаджиянкова

Тя е червенокоса, с лунички, прилича на Пипи Дългото чорапче, но първата ѝ роля е Малкият принц. Обича морето, съученичка е на Петя Дубарова, има над 20 роли в киното, последно я следяхме в сериала "Братя", а сега през вечер може да я гледаме на сцената на Сатиричния театър, където е просто неузнаваема във всяка роля! За незабравимите..

публикувано на 14.10.24 в 12:29
Петя Дубарова

Изкуството в мен: Поезията на Петя Дубарова

Петя Дубарова е родена през 1962 година в Бургас. Започва да пише стихове в най-ранна детска възраст и има първи публикации във вестници и списания. Нейни духовни наставници са поетите Христо Фотев и Григор Ленков. Независимо от ранната слава, която я превръща в "най-младата сред големите творци на България" , Дубарова остава лоялна и добра..

публикувано на 14.10.24 в 12:24
Кадър от

"Сънят на пациента" с младата режисьорка Клара Стоянова

"Сънят на пациента" е дипломният филм на младата режисьорка Клара Стоянова , която завърши Киноуниверситета "Конрад Волф" в Бабелсберг, Германия. За граничния период, в който живеем, и за близкото бъдеще – разговор с режисьорката в "Terra Култура". "Големите промени предизвикват объркване, но точно в такива периоди трябва да се действа..

публикувано на 14.10.24 в 11:45

Закон за сценичните изкуства, а не решения "на парче", искат от творческия сектор

Разкритията за източването на огромни суми пари от два държавни театъра осветли много от системните проблеми във финансирането на държавните театри въобще. И докато присвояването през "фонд работна заплата", многобройни назначения и баснословни премии не можа дълго време да остане незабелязано, одитите по останалите сцени издържани от бюджета..

публикувано на 14.10.24 в 11:14