Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Спомен за Петър Петров - Парчето

БНР Новини

Червено сред графита
или просто Петьо Парчето

 
С червена фланела на голо той пореше улиците на града, размахвайки сърцето си. Обикновено се връщаше след сутрешното си плуване и бе изпълнен със завидна енергия.
Джазът бе негова стихия, защото най-естествено изразяваше необяздения му дух. Изключителен ерудит, той можеше да си позволи да бъде себе си, без да се съобразява със статуквото.
Пълнеше сцената толкова естествено, колкото и душите на хората. Всички бяха негови и той беше на всички. Истината е, че без апостолската му работа, Русе никога не би се превърнал в заслужена марка на джаза.
Едно от първите ми интервюта като млад журналист бе с него. Това ме накара да заобичам жанра, защото той беше висококултурен, ярък и непредвидим – цяло богатство! Която и тема да засегнеш, се получаваше оная вълшебна амалгама в разговора, че забравяш за професията и се потапяш в удоволствието от общуването.
Трудно преживя изпадането на културата в немилост. Боледуваше от натикването й под миндера, от смитането на проблемите й по чергата. Приемаше го като лична обида, като че ли са посегнали на член от семейството му и това го накара постепенно да се зазида в себе си, в крепостта на собствената си личност.
...Казват, че в природата нямало вакуум. Може би. Но както е знайно, всяко правило има изключения, защото Парчето го НЯМА. И това го усещат всички. Няма ги щедрите му поздрави към безбройните му познати, няма я оптимистично червената му фланела сред графитените, навъсените улици, няма я музиката му, изтръгната от скритите кътчета на душата му...
И все пак не ми се плаче. Не, бате Петьо! Не! Защото си в мен: същият – емблематичен, щедър в изкуството да създаваш изкуство и да се раздаваш на всички, както със сигурност си и в паметта на русенци, защото си част от духа на града. Защото понякога, с периферното си зрение те мярвам в червено да пориш течението на улиците и целият ден ми става усмихнат.


Иглика Пеева
Откъс от книгата „Петър Петров - Парчето Свободният полет на духа“


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трендафила Трендафилова на ръба на дигиталното

"Пост-дигитална живопис" нарича картините Трендафила Трендафилова - ТРЕ. Изложбата ѝ "Фантастичен романс" може да се види до 15 ноември в галерия "Нюанс". След дълъг период на работа с дигитални медии художничката се завръща към рисуването със серията смущаващо ярки живописни платна "Fantastic Romance".  Проектът е развит в периода между 2018-2020..

публикувано на 29.10.20 в 17:24

Отложиха Наградата "Гонкур"

Обявяването на лауреата на литературната награда "Гонкур" беше отложено за времето, когато във Франция отново ще работят книжарниците, закрити заради режима на карантина, съобщава ТАСС, цитирана от БТА. Съобщението направи по телевизия Бе Еф Ем писателят Ерик-Еманюел Шмит, който е член на журито, взело решението. Карантината заради Covid-19 във Франция..

публикувано на 29.10.20 в 17:00
Калин Ангелов (вляво) и Емил Янев

Кашонът на Калин

В епизод 391 „Трамвай по желание“ среща своята публика с театралния режисьор и преподавател в НАТФИЗ Калин Ангелов. Повод за гостуването е премиерата на ситуационната комедия „Кашонът“, поставена от Калин Ангелов в театър „София“. Чрез този увлекателен и нестандартен спектакъл радиозрителите на „Трамвай по желание“ навлизат и в личния „кашон“ на младия..

публикувано на 29.10.20 в 16:20

Дигитално издание на „Световен театър в София 2020“

Стана традиция през последните години платформата „Световен театър в София“ да ни среща през лятото с подбрани представления от международната театрална и танцова сцена. 14-ото издание на платформата трябваше да се проведе през месец юни тази година, но заради възникналата епидемична обстановка беше отложено с няколко месеца и ще се състои от 13..

публикувано на 29.10.20 в 13:55

Паметта за 100 лица на българския театър, съхранена във фотоалбум

Сто незабравими български актьори намират място между страниците на новия луксозен фотоалбум, озаглавен „100 лица на театъра“. Те са представени чрез кратки биографии и повече от 500 снимки, някои от които показани за първи път, уловили мигове от полета им на сцената. Точно това е и целта на албума – да отдаде почит към паметта на актьорите и..

публикувано на 28.10.20 в 15:50