Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пакетът от бюджетни закони влиза в ресорната комисия

| обновено на 12.11.15 в 10:20
Бюджет
Снимка: БГНЕС

Пакетът от бюджетни закони за догодина ще бъде обсъден от ресорната комисия в парламента. Вчера социалната комисия отхвърли финансовата рамка за държавното обществено осигуряване за 2016 г. Все още не е ясно и как ще бъде решен въпросът с промените в сектор "Сигурност". Вчера вътрешната комисия в парламента прие бюджета за догодина след скандал.

С държавния бюджет за догодина се предлагат редица ключови промени. Една от тях е актуализацията на тазгодишния бюджет, която се налага заради допълнителните пари за МВР и Министерството на отбраната. Именно заради това финансовият министър Владислав Горанов предложи отнемане на редица социални придобивки за полицаите и военните. 

Повечето пари за двете силови министерства през тази година ще доведат до увеличаване на дефицита над 3 процента. Затова пък в текстовете за 2016 година се залага дефицит от 2%, което означава 1,8 милиарда лева. Новият дълг, който страната ни ще може да поеме през следващата година, е 5,3 милиарда лева. Минималната работна заплата ще се увеличи до 420 лева, пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли с 2,5 на сто по "швейцарското" правило.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Залагат 114 млн. лева увеличение на приходите на НОИ

Със 114 млн. лева увеличение на приходите на Националния осигурителен институт е заложено за догодина заради възможността за преместването на втората пенсия, съобщи управителят на института Бисер Петков при обсъждането на бюджета на Държавното обществено..

обновено на 11.11.15 в 18:22