Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща с непознатата Индия в Деня на индийската култура

На 14 ноември за първи път Софийският университет посреща Деня на Индийската култура. От 14.00 часа в Аулата на учебното заведение е официалното откриване на събитието. С приветствия към присъстващите ще се обърне посланикът на Република Индия в България Н. Пр. Раджеш Сачдева.

Събитието е безплатно, а организаторите са студенти от специалността Индология, водени от интереса си към Индия.

14 ноември е избран условно за  Ден на индийската култура, а поводът е празникът Дивали, най-популярното религиозно честване.

Фестивалът на светлината има дълбока символика и е малко познат в България, казва проф. д-р Милена Братоева, която е ръководител на катедра "Класически Изток" в Софийският Университет "Св. Климент Охридски ". По време на Деня на индийската култура лектори ще запознаят присъстващите със символиката, традициите и значението на празника.

Програмата предвижда редица любопитни занимания като рисуване с къна, индийски танци и обличане в традиционно индийско сари. Желаещите ще могат да получат имената си, изписани на тибетски.

Още любопитни детайли около празника чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14