Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Илиева – солистка на Радиооркестъра в концерт с музика от ХХ век

Маргарита Илиева

На 20 ноември от 19.00 часа в зала "България" е поредният концерт от сезона на Симфоничния оркестър на БНР. Музикантите и главният диригент на състава маестро Емил Табаков подготвят програма с музика от ХХ век: "Адажио" от Красимир Кюркчийски, Концерт за пиано и струнен оркестър от Алфред Шнитке и Симфония №12 "1917 година" от Дмитрий Шостакович.

Своя дебют като солист на Радиооркестъра ще направи младата пианистка Маргарита Илиева – артист с изявен афинитет към съвременната музика. Макар че "Концертът за пиано и струнни" от Шнитке не се изпълнява често, тя вече е имала възможността да го представи няколко пъти от 2010 година насам пред изкушената публика. Така Маргарита Илиева добавя своето име до тези на другите български солисти, включили творбата в репертоара си – Борислава Танева, Марина Капацинская и Иво Върбанов.
 

Маргарита Илиева разказва за нейния прочит на произведението. Чуйте интервюто, излъчено в предаването "Алегро виваче".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14