Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват Националната литературна награда "Йордан Йовков"

Писателят Георги Мишев ще бъде отличен с Националната литературна награда на името на Йордан Йовков на завършващите днес в Добрич тържества, посветени на 135-та годишнина от рождението на видния ни писател. Роденият в сливенското село Жеравна класик прекарва голяма част от живота си в Добруджа, много негови произведения са свързана с този край.

В Дом-паметника "Йордан Йовков" се пазят ръкописи и книги с автографи на писателя, военната му униформа, пишещата му машина, работния му кабинет. На тържествена церемония слово за мълчаливия мъдрец и голям хуманист ще изнесе Михаил Неделчев, а Мариус Донкин ще представи откъси от най-известните разкази на Йовков.

Д-р Кремена Митева – главен уредник на къщата-музей и Дом-паметник "Йордан Йовков" в Добрич ще получи награда за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно творчество.

Националната литературна награда на името на Йордан Йовков е учредена през 1970 г. сред досегашните носители на голямата награда са Дико Фучеджиев, Емилиян Станев, Ивайло Петров, Николай Хайтов, Марко Семов, Антон Дончев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14