Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Победителят в класацията „Надпяване” за месец септември е вокално-инструментална формация от НУФИ - Широка лъка и песента им „Дреме ми се, лега ми се”

БНР Новини
Част от състава на вокално-инструментална формация от НУФИ - Широка Лъка с композитора Ганчо Гавазов.
Снимка: личен архив

Роден на 20 септември 1977 г. в град Казанлък Стоимен Добрев завършва средното си образование в паралелка с разширено изучаване на музика при СОУ „Екзарх Антим Първи” в града, след което продължава обучението си в АМТИИ, Пловдив където се дипломира с квалификационна степен магистър в специалност „Изпълнителско изкуство с инструмент кавал”.
През 2004 г. започва работа като преподавател по „Българска народна музика”, „Камерна музика”, „Оркестрово свирене” и „Кавал” в НУФИ с. Широка лъка.
Работата с младите таланти наложи създаването на пиеси и аранжименти специално за конкретни ученически състави. Някой от тях се превърнаха и в част от програмата по „камерна музика” в АМТИИ и са включени в сборници за оркестрова и камерна музика, издадени от АМТИИ. Основният мотивиращ фактор в работата ми е, безрезервно споделяната от мен идея за съхранение, развитие и популяризиране на народната ни музика.
През годините на работа в НУФИ с различни състави Стоимен Добрев заедно със своите колеги от музикалното училище осъществява множество концерти, както в страната така и зад граница. Публиката в Полша, Ирландия, Белгия се е радвала на чудесните изпълнения на учениците от професионалното училище. Децата са лауреати на музикални форуми като „Орфеево изворче”, на конкурсите организирани от БАН по повод годишнини на братя Миладинови и на Иван Шишманов, където представят песни от техните сборници със съпровод на камерен оркестър и камерни групи.
Стоимен Добрев пише главно инструментална музика, но заедно с диригента и също толкова талантлив млад композитор Ганчо Гавазов създават и вокално-инструментални пиеси.
Пиесата победител в класацията „Надпяване” - „Дреме ми се, лега ми се” е написана и подготвена в периода 2009-2010 г., като основната й функция, е освен да е част от концертната програма на НУФИ Широка Лъка, и да участва в конкурса „Орфеево изворче”.
Успешното в случая беше, че участниците във формацията бяха достатъчно заинтригувани и амбицирани да я изпълнят порядъчно. Честно казано атмосферата в нашата работа винаги е такава. Много е важен факта, че пиесите се създават за въпросните участници, а това действа изключително стимулиращо по пътя за идейното осъществяване на проектите - думи на Стоимен Добрев.
От юни 2015 г. Стоимен Добрев е диригент на хора на Фолклорен ансамбъл „Пирин”, но наред с това продължава да подпомага дейността в НУФИ Широка лъка.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Руска Каврошилова

Руска Каврошилова: С музика ще преборим трудните моменти

С нов екип и съвсем нова концепция за работа започва своето предизвикателство педагога и музикант Руска Каврошилова, която от тази година поема ръководната длъжност в Центъра за подкрепа за личностно развитие и Обединен детски комплекс , град Пещера. Като директор тя подема инициативата, за привличането на нови специалисти с цел развитието,..

публикувано на 28.09.20 в 16:05

Чухте ли този концерт? Не? Вече можете да го направите в следващите дни

Радиото е магия, радиото е вълшебство, което достига до сърцето на всекиго. Не е необходимо кой знае колко – един приемник. Щракваш копчето и слушаш. Можеш да правиш и най-различни други неща. Проблемът е, че за жалост всичко отлита в ефира и не може да се повтори. Ето сега в сайта на програмата ще ви предлагаме някои концерти, излъчени преди..

обновено на 28.09.20 в 15:32
Пианистът Дмитро Чони и диригентът Марк Кадин

Запис на първия концерт на СО на БНР от сезон 2020/2021 г.

След принудителното няколкомесечно прекъсване, наложено заради пандемията от Covid-19, радиосимфониците и техният главен диригент Марк Кадин отново се завръщат на сцената и подновяват своите традиционни срещи с публиката и слушателите. Новият творчески сезон 2020/2021 се откри на 25 септември в столичната зала „България“ с програма, която предлага: •..

публикувано на 28.09.20 в 13:50

112 години от рождението на Марин Големинов

На 28 септември се навършват 112 години от рождението на големия български композитор, диригент и музикален педагог Марин Големинов. Възпитал поколения музиканти, акад. Големинов формира с творчеството си характерни за българската музика стилистични насоки, свързани с фолклора и неговото авторско претворяване. Роден е през 1908 година в Кюстендил...

публикувано на 28.09.20 в 10:30

Поредица концерти на Колегиум "Осанна"

Проектът „Поредица концерти Европейската християнска музика днес“ е посветен на опознаването и сближаването на общностите чрез християнската музикална култура на Изтока и Запада. Основните му цели са да допринесе за съхранението и разпространението на християнската интерпретация в изпълнението на класически творби, за популяризирането и създаването..

публикувано на 27.09.20 в 09:10