Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Победителят в класацията „Надпяване” за месец септември е вокално-инструментална формация от НУФИ - Широка лъка и песента им „Дреме ми се, лега ми се”

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Част от състава на вокално-инструментална формация от НУФИ - Широка Лъка с композитора Ганчо Гавазов.
Снимка: личен архив

Роден на 20 септември 1977 г. в град Казанлък Стоимен Добрев завършва средното си образование в паралелка с разширено изучаване на музика при СОУ „Екзарх Антим Първи” в града, след което продължава обучението си в АМТИИ, Пловдив където се дипломира с квалификационна степен магистър в специалност „Изпълнителско изкуство с инструмент кавал”.
През 2004 г. започва работа като преподавател по „Българска народна музика”, „Камерна музика”, „Оркестрово свирене” и „Кавал” в НУФИ с. Широка лъка.
Работата с младите таланти наложи създаването на пиеси и аранжименти специално за конкретни ученически състави. Някой от тях се превърнаха и в част от програмата по „камерна музика” в АМТИИ и са включени в сборници за оркестрова и камерна музика, издадени от АМТИИ. Основният мотивиращ фактор в работата ми е, безрезервно споделяната от мен идея за съхранение, развитие и популяризиране на народната ни музика.
През годините на работа в НУФИ с различни състави Стоимен Добрев заедно със своите колеги от музикалното училище осъществява множество концерти, както в страната така и зад граница. Публиката в Полша, Ирландия, Белгия се е радвала на чудесните изпълнения на учениците от професионалното училище. Децата са лауреати на музикални форуми като „Орфеево изворче”, на конкурсите организирани от БАН по повод годишнини на братя Миладинови и на Иван Шишманов, където представят песни от техните сборници със съпровод на камерен оркестър и камерни групи.
Стоимен Добрев пише главно инструментална музика, но заедно с диригента и също толкова талантлив млад композитор Ганчо Гавазов създават и вокално-инструментални пиеси.
Пиесата победител в класацията „Надпяване” - „Дреме ми се, лега ми се” е написана и подготвена в периода 2009-2010 г., като основната й функция, е освен да е част от концертната програма на НУФИ Широка Лъка, и да участва в конкурса „Орфеево изворче”.
Успешното в случая беше, че участниците във формацията бяха достатъчно заинтригувани и амбицирани да я изпълнят порядъчно. Честно казано атмосферата в нашата работа винаги е такава. Много е важен факта, че пиесите се създават за въпросните участници, а това действа изключително стимулиращо по пътя за идейното осъществяване на проектите - думи на Стоимен Добрев.
От юни 2015 г. Стоимен Добрев е диригент на хора на Фолклорен ансамбъл „Пирин”, но наред с това продължава да подпомага дейността в НУФИ Широка лъка.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Бохачек като Норма (вляво), Тодор Костов като Полионе и Мари Крикорян като Адалджиза в сцена от „Норма“ на Белини

Мария Бохачек – първата българска Норма

Певицата е потомка на чешки интелектуалци, преселили се в България непосредствено след Освобождението. Родена е в Оряхово на 21 октомври 1931 г. Остава отрано сираче, отгледана е от всеотдайните си лели. Завършва с отличие Музикалната академия в класа на Людмила Прокопова през 1953 г. Като студентка се занимава с преписване на ноти, за да се издържа,..

публикувано на 23.10.21 в 08:15

Вера Немирова поставя „Дон Карлос“ в Дрезден

Тази вечер (22 октомври) във великолепната „Земпер“ опера в Дрезден ще се състои премиерата на операта „Дон Карлос“ на Верди. За първи път след пандемичните забрани театърът, който има 2000 места, ще може да посрещне 800 зрители. Режисьор на спектакъла е Вера Немирова, която само преди две седмици постави операта „Кармен“ в Нюрнберг, а веднага след..

публикувано на 22.10.21 в 11:20

Гергана Несторова: не обичам да се състезавам, но обичам сцената

В късната петъчна вечер на 22 октомври в предаването „Български изпълнители” ще ви срещнем с Гергана Несторова. Творческият ѝ път като музикант започва от местната школа в родния и град Несебър. Продължава образованието си в Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров” – Бургас в класа по пиано на Юлия Ненова, а..

публикувано на 22.10.21 в 10:55
Здравко Лазаров

Директно от зала „България“: Радиосимфониците възпяват морето с музика от Менделсон, Елгар, Блох и Бридж

Ако това лято не сте се наситили на морето и копнеете за още един досег с него, можете да го сторите с помощта на музиката! В петък вечер (22 октомври) Радиосимфониците ви предлагат специален поглед към морската шир, осъществен с помощта на композитори от 19-и и 20-и век. Ще прозвучат увертюрата „Спокойно море и щастливо плаване“ на Феликс..

публикувано на 22.10.21 в 09:05
Брад Мелдау

Пловдив джаз фест 2021

Днес „Джаз клуб“ отваря врати (на 21 октомври от 23 часа) с пиеса, наречена „Илюзия“. (Не на „ФСБ“, но пак е хубава). И не е илюзия, че нейните изпълнители са свързани с българската сцена: пианистът Чик Кърия остана очарован от нашата публика при концертите си в България; също и Джон Патитучи с неговия „пеещ“ контрабас. Третият музикант, с феноменално..

публикувано на 21.10.21 в 09:25