Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лариса Гергиева: Съветвам всички театри да обърнат внимание на това как в Мариинския театър работим с младежите

БНР Новини
Снимка: operasofia.bg

Тя пристигна в България и тук да работи с млади певци. Двадесет бяха тези, които почерпиха опит от нея. Тя е Лариса Гергиева - сестрата на един от най-знаменитите диригенти в момента Валерий Гергиев. Лариса Абисаловна е ръководител на Академията за млади оперни певци към Мариинския театър, великолепен преподавател, вокален педагог и корепетитор. Аз наистина много обичам преподаването, обичам да получавам добри резултати и ми е интересно, когато мой ученик не може да направи нещо, но аз накрая успявам да получа, това което искам - казва тя с усмивка. Пътува много, изнася концерти с ученици от Академията. Само ден преди да пристигне тук, е завършила голямо концертно турне в Италия, а предстои такова през декември и в Испания. На тези пътувания представя младите таланти. Освен това режисира. В момента подготвя „Демон” на Рубинщайн. Нейната работа е нейният живот. Питам я какво е било детството й, а тя казва, че още оттогава е събирала децата и им разказвала разни неща. Самата аз не помня на какво съм ги учила, но децата седели дълго, както си спомня мама и ме слушали с интерес, дори и тези, които са били по-големи от мен. А с какво са се забавлявали с Валерий? Играехме много, но сега също играем една и съща игра, защото аз подготвям за него опери, а той ги дирижира.
На 14 ноември на галаконцерт тя представи всички ученици от своя курс. Повечето пяха руски романси. На финала самата тя седна пред рояла, за да акомпанира на двете свои ученички. Мога да кажа, че като педагог имам много добри постижения - над 140 са лауреатите ми от международни конкурси, които аз сама съм подготвила. Вероятно затова в Москва, вчера ми дадоха международната награда за изключителен принос към световната култура и за изключителен педагог на името на „Иполитов-Иванов.

Ето и няколко изпълнения на участници в майсторския клас.


сряда, 25 ноември от 14.30 часа

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пласидо Доминго

Пласидо Доминго: Ако си почивам, ръждясвам

"Ако си почивам, ръждясвам" – това е мотото, което световноизвестният музикант, певец, артист, диригент, музикален ръководител, ментор Пласидо Доминго следва вече повече от шест десетилетия. На 21 януари той навърши 80 години. „И за баските, и за арагонците се твърди, че са упорити, твърдоглави“, казва Доминго. „Това е полезно наследство за всеки, който..

публикувано на 23.01.21 в 08:35
Елинка Величкова

Елинка Величкова: Хармонията е тази, която винаги съм следвала

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" прави среща с лица и гласове от програмата.  Елинка Величкова , отговорен музикален редактор в програма „Христо Ботев“, е Главен герой. Сякаш музиката е нейният живот. Тя винаги е била разпознаваема от слушателите. "Родителите ми не са..

публикувано на 22.01.21 в 17:50

Композиторът Георги Костов на 80 години

Какво би бил един юбилей, ако не бъде отбелязан подобаващо с много музика и приятни изненади. На 22 януари 2021 г. екипът на предаването „Музикалните вечери“ има възможността първи да отбележи празника по повод 80-годишния юбилей на композитора, педагога, общественика и дългогодишен ректор на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ проф. Георги Костов. Роден на 21..

публикувано на 22.01.21 в 08:57
Джон Бизли

Монкестра 3

Албума „Монкестра изпълнява музиката на Джон Бизли“ (MONK’estra Plays John Beasley) ви представя „Джаз клуб“ на 21 януари, от 23 часа. Трета, поредна силна продукция на биг бенда, в чието наименование е вплетено името на легендарния джаз пианист Телониъс Монк. При писателите, знайно е, важи правилото за втората книга, особено, когато авторът е..

публикувано на 21.01.21 в 09:15

Нови записи от Първо студио на БНР

Музикалните продуценти Лили Николова и Георги Еленков избраха камерна инструментална и вокална музика записана в Първо студио на БНР, която ще има премиерата си в „Метроном“ на 21 януари от 19.30 часа. В края на миналата година се осъществи студиен вариант на Пет миниатюри от Александър Христов – дългогодишен фолклорен специалист, посветил каузата си..

публикувано на 21.01.21 в 08:20