Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лариса Гергиева: Съветвам всички театри да обърнат внимание на това как в Мариинския театър работим с младежите

БНР Новини
Снимка: operasofia.bg

Тя пристигна в България и тук да работи с млади певци. Двадесет бяха тези, които почерпиха опит от нея. Тя е Лариса Гергиева - сестрата на един от най-знаменитите диригенти в момента Валерий Гергиев. Лариса Абисаловна е ръководител на Академията за млади оперни певци към Мариинския театър, великолепен преподавател, вокален педагог и корепетитор. Аз наистина много обичам преподаването, обичам да получавам добри резултати и ми е интересно, когато мой ученик не може да направи нещо, но аз накрая успявам да получа, това което искам - казва тя с усмивка. Пътува много, изнася концерти с ученици от Академията. Само ден преди да пристигне тук, е завършила голямо концертно турне в Италия, а предстои такова през декември и в Испания. На тези пътувания представя младите таланти. Освен това режисира. В момента подготвя „Демон” на Рубинщайн. Нейната работа е нейният живот. Питам я какво е било детството й, а тя казва, че още оттогава е събирала децата и им разказвала разни неща. Самата аз не помня на какво съм ги учила, но децата седели дълго, както си спомня мама и ме слушали с интерес, дори и тези, които са били по-големи от мен. А с какво са се забавлявали с Валерий? Играехме много, но сега също играем една и съща игра, защото аз подготвям за него опери, а той ги дирижира.
На 14 ноември на галаконцерт тя представи всички ученици от своя курс. Повечето пяха руски романси. На финала самата тя седна пред рояла, за да акомпанира на двете свои ученички. Мога да кажа, че като педагог имам много добри постижения - над 140 са лауреатите ми от международни конкурси, които аз сама съм подготвила. Вероятно затова в Москва, вчера ми дадоха международната награда за изключителен принос към световната култура и за изключителен педагог на името на „Иполитов-Иванов.





Ето и няколко изпълнения на участници в майсторския клас.


















сряда, 25 ноември от 14.30 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30
Дани Лосито

"Музикална мрежа" представя Дани Лосито

Дани Лосито (Donato Losito) е едно от водещите имена на съвременната италианска поп сцена. Освен очарователен вокалист и диджей, дейността му е свързана и с продуцирането на музика. Роден е през 1965 година и е израснал в красивото южноиталианско градче Джоя дел Коле, скътано между Йонийско и Адриатическо море. Това кътче със средиземноморски..

публикувано на 20.03.24 в 10:30
Цигуларката Мира Глодеану и бароковият ансамбъл „Семпер“

Ден на ранната музика с изпълнения от Букурещ

По случай Деня на ранната музика (21 март) в предаването "Музика хисторика" представяме запис на концерт на бароковия ансамбъл "Семпер", състоял се на 11 ноември 2023 г. по време на Фестивала за ранна музика в Букурещ. Програмата, озаглавена "Soli и Tutti", се базира на редуването на оркестрови творби и произведения за соло инструменти или камерни..

публикувано на 18.03.24 в 17:35