Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трио "Имаж" преоткрива за света музиката на Ханс Зомер

За първи път в радиоефира звучат записи от новия албум на Трио "Имаж" с музика на непознатия за нас германски автор Ханс Зомер, живял между 1838 и 1922 година.


Зомер се вписва в късноромантичната стилистика, музиката му е красива и мелодична. Но тя не достига до публиката след неговата смърт, затова и едва сега, през 2015-а, Трио "Имаж" представя премиерните записи на камерни творби от Ханс Зомер – клавирен квартет в сол минор, в който участва и виолистът Хартмут Роде; Клавирно трио в Ми-бемол мажор и три пиеси за цигулка и пиано – Гавот, Романс и "Изчезнало щастие".


Трио "Имаж" е в състав Гергана Гергова – цигулка, Томас Кауфман – виолончело и Павлин Нешев – пиано. Тримата свирят заедно от 2008 година, при това с голям успех по европейските сцени. Това не е първият премиерен запис на ансамбъла – миналата година за първите в света записи на музика от Маурицио Кагел, младите музиканти получиха най-престижната германска награда ECHO Classic.

Как в полезрението им попада именно Ханс Зомер – чуйте какво разказаха за предаването "Алегро виваче" Гергана Гергова и Павлин Нешев. В звуковия файл ще чуете още и откъс от компактдиска - третата част от Клавирен квартет в сол минор с участието на  виолиста Хартмут Роде.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Трио "Имаж" включи българска музика в третия си албум

Благодарение на пианиста Павлин Нешев в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" имаме възможност да направим световната радиопремиера на новия албум на Трио "Имаж", в което заедно с него свирят цигуларката Гергана Гергова и виолончелистът Томас..

публикувано на 25.11.20 в 19:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три..

публикувано на 14.11.13 в 11:14