Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Владигеров - непознатият познат" слушаха в Музикферайн - Виена

Изпълнението на "Песен на клоуна" от Владигеров в Стъклената зала на Музикферайн - Виена
Снимка: лочен архив




Освен добре известните на всички меломани "Златна" зала и зала "Брамс" в концертния комплекс Музикферайн във Виена, открит през 1870 година и оттогава любимо място и на публика, и на изпълнители, преди вече 10 години бяха направени от четири нови зали, наречени с привлекателните и интересни имена "Стъклена", "Дървена", "Метална" и "Каменна". Те са в подземните етажи на комплекса, но когато си там, освен че загубваш всякакво покритие на телефона и нямаш връзка със света, можеш да се загубиш в красота и музика – стига да попаднеш в подходяща компания.

На 26 ноемви в Стъклената зала се състоя 28-ия поред концерт от цикъла Uno.Due.Тrе, организиран от Музикферайн по идея на Мариялена Фернандес – индийска пианистка, която повече от 40 години преподава в Университета за музика и изпълнителски изкуства в австрийската столица. Мариялена Фернандес е дама, която не можеш да не забележиш – тя е „цветно присъствие“ и „грее“, когато е наоколо. Екзотичната й красота се допълва и от желанието да доведе до публиката нестандартните си идеи, включващи непозната музика, изпълнена от ансамбли за камерна музика, в които свирят както утвърдени музиканти, така и нейни студенти – дебютанти. Проф. Фернандес споделя:

Виена събира на едно място различни националности, хора с различни емоции, както вие казвате, с различно мислене и чрез музиката на различните композитори, ние можем да споделим нашите преживявания с публиката.

В концерта на 26 ноември акцентът падна върху музиката на българския класик Панчо Владигеров. Затова и повечето от изпълнителите бяха българи: пианистката Ружа Семова - победител в конкурса "Панчо Владигеров" - Шумен и носител на специалната награда за най-добро изпълнение на пиеса от композитора; цигуларката Теодора Късметска-Сороков и джазмените Александър и Константин Владигерови - внуци на Панчо Владигеров и радетели за разпространяване на творчеството му. Заедно с тях на сцената бяха още проф. Мариялена Фернандес и нейната студентка - виолончелистката от Япония Канаде Ошима.

Чуйте още подробности в репортажа от Виена на Ирена Гъделева - специален пратеник на БНР и интервюта с участниците в концерта.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14