Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църковни песнопения ще огласят днес музейната църква "Рождество Христово" в Арбанаси

Храмът "Рожедство Христово"
Снимка: Катя Чорова

Концерт с църковни песнопения ще има в средновековната църква "Рождество Христово" в Арбанаси. Тя всъщност не е действащ православен храм, а музей, който привлича туристи от цял свят.

Над 35 000 туристи са посетили тази година музейната църква "Рождество Христово" в Арбанаси. 28 600 са чужденците, като най-много са европейците, следвани от азиатците и американците. Какво ги привлича, разказва проучвателят на Арбанаси, археологът от Регионалният исторически музей във Велико Търново проф. Хитко Вачев:

Тя възниква в края на 16 век, а в началото на 17-ти век църквата "Рождество Христово" се превръща в митрополистки храм. Тя е разширена някъде около 1620 г., а впоследствие започва полагането на стенописната украса. Тя е положена в рамките на около 90 г. и тогава се създава един стенописен ансамбъл, който няма аналог на Балканския полуостров по простата причина, че почти няма нещо, което да го има като текст в Новия завет и той да не е илюстрирано върху стените на църквата. Затова аз винаги съм сравнявал стенописите на църквата "Рождество Христово" с една илюстрирана Библия. 

Днес концерт в уникалния храм ще изнесе квартетът за църковни песнопения "Ангелски гласове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14