Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80-годишната Стефка Дамянова е първият посетител на крепостта "Царевец" във Велико Търново

Иван Църов и Стефка Дамянова
Снимка: Катя Чорова

Първият посетител на крепостта "Царевец" във Велико Търново е 80-годишната Стефка Дамянова в първия ден на Новата година.

Директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново
Иван Църов посрещна с подаръци и шампанско първият посетител на крепостта на българските царе: 

В България на 1-ви януари друг такъв музей на открито, въобще друг музей не работи. И така нашият първи посетител се явява и пръв турист за България, който посещава обект на културно-историческото наследство.

80-годишната Стефка Дамянова сподели, че е родена в Търновския край и за това е решила на 1-ви януари да бъде на Царевец. Тя цял живот любителски се е занимавала с лека атлетика, а сега тича по 8 километра дневно и за това пожелава:

Честита Нова година. Пожелавам на всички да спортуват, защото спортът е голяма работа. Спортът е като живота. И пенсионерите трябва да спортуват, иначе няма да оздравеят.

Дамянова получи рекламни материали и сувенири от Велико Търново, както и правото през тази година да посещава безплатно всички музеи в Старата българска столица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14