Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигуларят Максим Венгеров свири на тъмно в Израел

Максим Венгеров

Необикновен концерт слушаха израелските почитатели на виртуоза цигулар Максим Венгеров. Той беше на тъмно – съвсем буквално. Това е нова изненадваща изява на Венгеров в Израел - миналата година той дирижира оркестър, съставен от музиканти, които трябваше да кандидатстват за място в него по интернет.

Най-главното в музиката е нищо да не пречи, да не отвлича. Даже когато публиката гледа изпълнителите, има елемент на шоу – как си взаимодействат пианистът и цигуларят, какви емоции изпитват, как се движат. Човек възприема 70 процента от концерта с очите си, а не със слуха. И много се губи. В днешно време все по-малко се записва студийно музика. Културата е изгубена. Всичко е медия. Предпочита се видео, да има елемент на шоу. Музиката отстъпва на втори и дори на трети план. Мениджърите все по-често казват, че разбира се е важно как свириш, но още по-важно е как си облечен, как се движиш по сцената, как разговаряш,  как се покланяш. Прекрасно, но няма нищо общо с музиката. Затова давам възможност публиката да почувства това, което чувствам аз, защото свиря със затворени очи по време на концерт. Избрах музика, която е достойна просто да бъде слушана. Така възникна идеята за концерт в мрака. Надявам се след година-две да дойда в България и да го представя, сподели Максим Венгеров специално за предаването "Алегро виваче". 

Чуйте кореспонденцията на Феня Декало и интервюто с Максим Венгеров в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14