Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикален празник с Хора на слепите "Акад. Петко Стайнов"

| обновено на 24.01.16 в 11:08
Смесен хор на слепите "Акад. Петко Стойнов"

С поредица концерти в различни градове още през 2015 година Смесеният хор на слепите "Акад. Петко Стайнов" отбеляза подобаващо 80-годишнината от създаването на състава. Тържественият финал на честванията беше концертът на 19 януари 2016 година в столичната зала "България" - най-престижната сцена у нас.


Получи се празник - с пълна зала, с много настроение от изпълнителите, с аплодисменти, с хубава музика и много разнообразна програма
, сподели минути след концерта в предаването "Алегро виваче" дългогодишният диригент на хора Петър Матев.

Смесеният хор на слепите "Акад. Петко Стайнов" е създаден през 1935 година от група ентусиазирани слепи певци с изявени музикални качества. Съставът е основан от композитора Михаил Шекерджиев и е първият в света смесен хор от незрящи певци. Бързо доказва своето високо художествено ниво и на 1 октомври 1948 година с Указ на правителството е обявен за професионален. Репертоарът на хора обхваща произведения от български и чужди автори: от барока, класиката, романтизма, съвременна музика, църковно-славянски песнопения, авторски обработки на български фолклорни песни, вокално-симфонични творби.

Записи на Смесения хор на слепите "Акад. Петко Стайнов" са издадени на грамофонни плочи, аудиокасети, два компактдиска, записи в Българското национално радио. Съставът изнася стотици концерти в страната и чужбина (Германия, Чехия, Литва, Армения, Беларус, Унгария, Турция, Гърция). Хорът е носител на награди и отличия от фестивали и конкурси. Диригенти на хора са били: Михаил Шекерджиев, Димитър Домусчиев, Васил Коев, Марко Марков, Николай Бехтеров, Михаил Карамихайлов, Стоян Бабеков, Красимира Спиридонова. От 1997 година диригент на състава е Петър Матев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14