Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щастливият януари на диригента Густаво Дудамел

Густаво Дудамел
Снимка: BBC/Chris Christodoulou

Първо дойде новината, че следващият Новогодишен концерт на Виенските филхармоници на 1 януари 2017 година ще бъде под негово диригентство и така венецуелецът ще влезе в историята като най-младия маестро, на когото е оказвана подобна чест.

После, на 26 януари 2016 година Густаво Дудамел отпразнува 35-ия си рожден ден и това стана повод той да бъде избран за "Артист на седмицата" на Classic FM - Лондон. В сайта на престижната радиостанция научаваме, че Густаво Дудамел и Даниел Баренбойм са записали заедно албум с музика на Йоханес Брамс, че през 2009 година, освен че е започнал работа като музикален директор на Лосанджелиската филхармония, където продължава да бъде и до днес, е попаднал в списъка на 100-те най-влиятелни личности на Time Magazine, а през 2013-а на екран излиза филмът "Освободителят", посветен на Симон Боливар, в който Дудамел дебютира като филмов композитор.

Новината днес е, че Густаво Дудамел ще дирижира Младежкия оркестър на Лос Анджелис по време на Супербоул на 7 февруари - финалът на сезона в Националната футболна лига на САЩ. Денят, в който се провежда Супербоул, винаги се превръща в национален празник за милиони американци, които следят събитието по телевизията.

Това е чест и изключителна възможност за Младежкия оркестър на Лос Анджелис, както и почит към всички младежки оркестри по света. Когато свирим, ще го направим за всички младежи по света, за да ги вдъхновим да създадат едновременно по-добър живот за себе си и по-добро бъдеще, казва по този повод знаменитият диригент Густаво Дудамел.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14