Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Гергов с поглед в бъдещето на Радиооркестъра

Росен Гергов

Росен Гергов е новоизбраният главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Той поема поста от маестро Емил Табаков в средата на настоящия сезон, което прави задачите му донякъде екстремни. Младият, 35-годишен диригент, ще замени предшественика си в няколко концерта, предвидени в афиша до лятото, а същевременно ще има задачата да изгради програмата за новия сезон 2016/2017 г.


Първата задача на новия главен диригент е запис на Симфония №86 от Йозеф Хайдн - това е и начин за опознаване по-отблизо с оркестъра вече в светлината на новата ситуация. Атмосферата е много колегиална, приятно се работеше. В началото усетих, че (оркестрантите) бяха малко стегнати, но бързо го преодоляхме. Видяха, че няма нищо страшно в новата длъжност и промяната не е кой знае каква, тя е чисто административна в случая, сподели Росен Гергов. Приятелското отношение и колегиалността са били част от неговото обучение още когато е бил ученик на проф. Леополд Хагер Университета за музика и изобразителни изкуства във Виена, и особено при Сейджи Озава, по времето, когато е негов асистент в Бостънския симфоничен оркестър и в лятната резиденция "Тангълууд".

Бих искал да се концентрираме върху артистичната страна на работата, казва още Гергов. Какви са плановете му за новия сезон? Това е работа в прогрес и предстои да се уточнява. Ще бъдат поканени двама от многоуважаваните му учители - проф. Милена Моллова и проф. Леополд Хагер, който е отличаващ се интерпретатор на музиката на Антон Брукнер. Предстои и интегрално изпълнение в рамките на един сезон на четирите симфонии от Роберт Шуман, както и музика на Моцарт, с която ще бъде отбелязана 260-годишнината от рождението му.

Росен Гергов обаче има и по-нетрадиционни идеи за концерти на Радиооркестъра, насочени към по-младата публика: Като например представянето на Концерт за DJ и оркестър по мотиви от Симфония №4 на Йоханес Брамс.

Една от ясните цели на новия главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР е откриването на сезон 2016/2017 с премиерно за България изпълнение на творбата "Тракия" от Добринка Табакова, гостуване на виртуоза пианист Юлиян Хеденборг и на финала - "Петрушка" от Игор Стравински.

Няма да спрат и международните участия на диригента - в момента той води спектаклите на операта "Медея" в Манхайм, предстоят му изпълнение също там на Деветата симфония от Бетовен през април, както и турнета в Бразилия и Япония до края на 2016-а.

Чуйте цялото интервю с Росен Гергов и музика под негово диригентство в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14