Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бирмингамският оркестър си избра млада литовка за диригент

Мирга Гражините-Тила

Симфоничният оркестър на Бирмингам си е създал име на откривател на ярки таланти. Затова, когато си избира нов шеф-диригент, винаги предизвиква вниманието на гилдията, съобщава Класик ФМ Лондон.

Новоизбраният главен диригент за първи път в историята на оркестъра е жена. Тя е на 29 години и е от Литва. Казва се Мирга Гражините-Тила и вече се надпреварват да я канят и в Европа, и отвъд Океана.

Мирга Гражините-Тила е израснала в музикантско семейство. Обучението ѝ преминава в Цюрих, Лайпциг и Болоня. През 2012 година работи с прочутия млад венецуелец Густаво Дудамел в Лосанджелиската филхармония - там през юли Мирга ще встъпи в длъжност асоцииран диригент.  Предстоят ѝ дебютни концерти с оркестрите на Сан Диего и Детройт. Тя е музикален директор на залцбургския Landestheater. А в Бирмингам е дирижирала само два пъти досега, но симфониците оценяват очевидно огромния ѝ потенциал и бързат да я "грабнат", преди някой друг да го направи.

Наистина не съм се чувствала в неизгодно положение в сравнение с моите колеги - мъже. В същото време много добре знам, че някои мои приятелки и колежки диригентки трябва да се трудят здраво, за да постигнат равнопоставеност, споделя младата литовка в интервю на Шарлот Грийн.

Явно тепърва ще слушаме много за  Мирга Гражините-Тила!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14