Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е давано разрешение за провеждането на Луков марш

| обновено на 13.02.16 в 21:17
Кадър от шествието през 2015 г.
Снимка: БГНЕС

Столичната община не е разрешила шествието на Луков марш, което започна в 17.30 пред НДК. Организаторите са получили разрешение само за поставянето на цветя пред къщата на ген. Христо Луков в столицата.

Въпреки това шествието премина по бул. "Васил Левски" към къщата на ген. Христо Луков, която се намира на бул. "Дондуков", като движението бива спирано докато преминат участниците.

Трима души са задържани от полицията по време на шествието. Те са арестувани заради носене на забранени предмети - палки и маски. Тримата са били и в нетрезво състояние. Заради заповед от кмета на София  Йорданка Фандъкова демонстрацията да бъде прекратена, екипи на полицията разделиха участниците на малки групи и ги ескорираха до къщата на генерал Луков.

На демонстрацията присъстват повече от 300-400 човека, а полицията е над 500 души. 

По-рано днес на пилоните на НДК се бяха събрали млади мъже и жени, като всеки един от тях е бил проверяван за лични документи.

С традиционният Луков марш, който ежегодно се провежда от крайнодесни формации, се почита паметта на ген. Христо Луков. Организатори днес са Български Национален съюз и Движение „Национална съпротива“, които носят своите знамена. Този Луков марш се организира за 13-та поредна година.

Историците определят ген. Христо Луков като противоречива личност. Той е известен военноначалник от времето на Първата Световна война. В периода между 1935-1938 г. е министър на войната в правителството на Георги Кьосеиванов. Занимавал се е с научна дейност, написал е много трудове. Противоречието в личността му идва от това, че той е имал интересна обществено-политическата дейност. Луков е бил водач на "Българските национални легиони". Организацията му е била определяна като крайнодясна, а последователите ѝ са били основно младежи.

Днешният ден се отбелязва като Луков марш, тъй като ген. Христо Луков е бил убит на тази дата. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Луков марш

Протестно шествие срещу провеждането на Луков марш в София

Движението "Антифашистко действие" организира протестно шествие срещу провеждането на Луков марш в София. То започна със скандирания от Националния дворец на културата. В него се включват предимно млади хора, които носят транспаранти: "Не на Луков..

обновено на 13.02.16 в 13:57