Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

XXVI Международен фолклорен фестивал "Велико Търново" се открива на 20 юли

Над 300 участници от 8 държави пристигат в старопрестолния град за 26-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Велико Търново".

От 20  до 27 юли домакин на събитието отново ще бъде Летният театър на града. Участват състави от Китай, Кипър, Мексико, Грузия, Уругвай, Източен Тимор, Коморски острови и България. За първи път във фестивала има участници от Уругвай, Източен Тимор и Коморски острови, съобщи за "Артефир" президентът на фестивала Емил Павлов.

Група “Мбенингома“ от Коморски острови, Културна асоциация "Уеуику уехали“ от Дили, Фолклорен балет "Абориген“ от Канелонес, Уругвай, "Балет фолклорико дел Норте“ от град Сиудад Хуарес в мексиканския щат Чиуауа, Аджарският държавен академичен ансамбъл за музика и танци "Арсиани“ от Батуми, Грузия, Младежката танцова трупа към Театралната акaдемия на Шанхай, Асоциацията за фолклор към младежки център - Никозия пристигат за фестивала във Велико Търново. 

Заедно с тях  на сцената ще видим българските представители на тазгодишното издание на фестивала – Фолклорен ансамбъл "Търновче“ от Велико Търново, Фолклорен танцов ансамбъл "Балкан“ при Народно читалище "Цар Борис III – 1928“ - София и Ансамбъл "Бистрица“ при Народно читалище "Св. Цар Борис I – 1909” – Бистрица, чието ядро са Бистришките баби, провъзгласени от ЮНЕСКО за "Шедьовър на нематериалното културно наследство на човечеството“, фолклорен ансамбъл "Янтра“ от унгарската столица Будапеща, който от 20 години разпространява българската култура  в чужбина и др.

Форумът е удостоен със статут "Фестивал на CIOFF”. По традиция е е с вход свободен, а тази година ще се проведе под надслов Will You Be There.

Димитрина Кюркчиева разговаря в "Артефир" с Емил Павлов – президент на международния фолклорен фестивал "Велико Търново".

Снимка –  Международен фолклорен фестивал "Велико Търново"

По публикацията работи: Милена Очипалска
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Даниела Найберг

Познават ли съвременната българска литература българите в Сиатъл

Познават ли съвременната българска литература българите в Сиатъл? Разговорът с Даниела Найберг дава отговор и той е положителен. Тя е eтнохореолог и културолог. Издала е четири стихосбирки, сред които последната е "Избрах да запиша" (2019). Нейни стихове и есета са публикувани на страниците на "Литературен вестник", "Литературен форум" и др. От..

публикувано на 18.07.24 в 15:24

Фестивалът на изкуствата "Аполония": 40-годишна история с бъдеще

Фестивалът на изкуствата "Аполония" навършва 40 години. За моментите от историята и бъдещето на фестивала – разговор в студиото на "Нашият ден" с Маргарита Димитрова , директор на фестивала, и с Панайот Денев , създател и дългогодишен ръководител на фестивалния пресцентър. За Димитрова "Аполония" е живот, в който потопиш ли се веднъж, искаш..

публикувано на 18.07.24 в 10:34
Росена Добрева

16-годишната Росена Добрева: За книгите като общуване

16-годишната Росена Добрева  от Средно училище "П. Яворов" Стралджа спечели Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Конкурсът се организира от Центъра за еврейско-българско сътрудничество АЛЕФ. Наградата на Росена е придружена с предложение за месечен стаж в Българското..

публикувано на 18.07.24 в 10:00
Джорджа Спадони

Джорджа Спадони: За преводача като мост между две култури

Гост в "Нашият ден" е Джорджа Спадони , преводачка от български на италиански език. Спадони завършва магистърска програма "Преводач-редактор" в Софийския университет. По покана на "Къща за литература и превод" преводачката за втори път е на творческа резиденция в България. Спадони има заслуга за превода на сборника с разкази на Деян Енев..

публикувано на 18.07.24 в 09:24

Честваме 187 години от рождението на Васил Левски

Отбелязваме 187 години от рождението на Васил Левски. За паметта, думите и делата на Апостола, както и за новите архивни доказателства, относно живота и делото му – разговор в "Нашият ден" с историка Виктор Комбов . Последните години от живота на Апостола са най-интересни за изследователите на Българското възраждане поради факта, че има много..

публикувано на 18.07.24 в 09:20