Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сбогувахме се с Донка Петрунова

Снимка: news.bnt.bg

Десетки приятели, колеги и читатели се сбогуваха с писателката Донка Петрунова и я изпратиха в небесния й път. Тя почина в понеделник, след тежко боледуване, на 84 години. Имаше ритуал, който неотклонно спазваше в последното десетилетие - винаги представяше новите си книги първо пред слушателите на Националното радио. Уважаваше нашата аудитория и смяташе, че това е част от успеха й като писател. Донка Петрунова е автор на повече от 20 книги, в които изследва престъпните схеми на прехода и моралната разруха в обществото. Носител на авторитетни награди, наричана с уважение "първата дама на съвременната българска криминална литература".

Ето как Донка Петрунова описва принципите в работата си:

Всичко, което трябва да напиша, предварително, дълбоко и всестранно го проучвам. Понякога по-дълго време е тази подготвителна работа, отколкото самото писане. Не можеш да поднасяш на читателите си един захаросан свят или катранено черен. Всяко художествено произведение е малко или много измислено. Но то трябва така да е измислено, че да наподобява живия живот. И затова имам доста вярна читателска аудитория. Много им благодаря!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14