Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родопите и родопчаните от началото на ХХ век през погледа на един фотоапарат

БНР Новини

На 18 февруари се откри в галерия „Сердика“ към Министерството на културата впечатляваща фотоизложба: „Места и лица от Родопите и Беломорието. Крум Савов (1882-1949)“. Изложбата, както личи по заглавието, представлява фотоси на фотографа („кадърджията“ както са го наричали неговите „модели“) Крум Савов, правени в началото на ХХ век в Централните Родопи и Беломорието (тогава все още в рамките на Османската империя). Снимките са уникални, запечатали са знаменателни моменти от историята и бита на тези места – комитаджийски чети, полкове (по време на българското настъпление през Първата балканска война 1912), сватби, покръствания на помашкото население, трудови дейности и фолклорни празници. Изобщо едно безценно богатство, което благодарение на Държавния архив - Смолян, Историческия музей - Асеновград и Регионалния етнографски музей - Пловдив и с безценните усилия на фотографа Иво Хаджимишев, музейните и архивни работници Зоя Начева, Коста Начев, Ангел Янков, Елена Стоянова, Мина Христемонова, Роси Бикова и с безкористната финансова помощ на дарителите за осъществяване на изложбата и каталога към нея семейство Нели и Робърт Гибсън, намери своята публика в галерия „Средец“ и събра възторжени акламации на професионалисти-фотографи, историци, етнолози, архивари, фолклористи, народопсихолози и други културни дейци.
Тъкмо за тази изложба говорим в предаването „Премълчаната история“ на 24 февруари 2016 г. Личността на Крум Савов е в центъра, но не само – може би най-важни са запечатаните на снимките живи хора, чиито неподправени образи благодарение на модерната техника достигат до нас след повече от 100 години. Срещаме се с един край и неговите жители, запазили по онова време все още автентичните си обичаи, вярвания, предразсъдъци и суеверия, едно от които е например, че не бива да заставаш пред фотоапарата, защото снимката ще открадне душата ти. Крум Савов се е преборил с тези архаични представи – къде по-успешно, къде не чак толкова, но във всички случаи ни е оставил оригинално свидетелство за онова време и неговите обитатели. Та тъкмо за времето и обитателите му говорихме в предаването с: фотографа-артист Иво Хаджимишев, етнолога д-р Иглика Мишкова, Зоя Начева, директор на Държавния архив - Смолян, и Михаил Груев, директор на Държавната агенция „Архиви“.

Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавата за децата – добър 3.59

Няма нищо по-ценно за едно семейство от децата. Би трябвало и за държавата да е така. Ако сега, уважаеми читатели/слушатели, ви попитам –  Така ли е , едва ли положителните отговори ще преобладават. Защото действията и политиките на държавата ни, които трябва да осигурят нормална среда за отглеждане и възпитание на децата ни, категорично не са..

публикувано на 30.04.24 в 17:17

Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката

В Националния политехнически музей гостува документалната изложба "Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката", посветена на основоположника на българската метеорология, климатология и сеизмология на нивото на европейската наука. Тя е подготвена от екипа на Исторически музей - Стрелча, с директорката на музея Леда Петкова. Експозицията може да бъде..

публикувано на 30.04.24 в 15:40

Науката като част от културата на града

Вълнуващи срещи с Космоса, науката и технологиите, работилници, демонстрации и богата училищна програма – наближава 14-ото издание на Софийския фестивал на науката (9 и 12 май) . Любов Костова от фондация "Красива наука" представя акцентите във вълнуващата програма на научния фестивал, който е част от Културния календар на Столична община...

публикувано на 30.04.24 в 11:35

Нова магистърска програма по астробиология в СУ

СУ "Св. Климент Охридски" открива  нова интердисциплинарна магистърска програма по астробилогия . За целите и възможностите, които предлага специалността, в "Нашият ден" говори гл. ас. д-р Петър Евтимов от Биологическия факултет на Софийския университет. В началото на разговора д-р Евтимов пояснява същността на астробиологията като наука:..

публикувано на 29.04.24 в 12:50

Добрите училищни практики за 2024 година

За трета година фондация "Заедно в час" и платформата "преподаваме.bg" събраха в София учители, директори, представители на образователни институции и граждански организации за финалното събитие и награждаване на отличените добри практики от кампанията "Добрите практики на фокус". Повече от 500 бяха гостите и лекторите   които се включиха в..

публикувано на 29.04.24 в 08:25