Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празници, празници... Скоро след 4-ти, ще дойде 8-ми март

БНР Новини
Теодосий Спасов
Снимка: БГНЕС

Къде се намира Музеят на българката? Защо там част от колекцията буквално „виси“ във въздуха? – Една феерия от багри и форми е застинала над главите на посетителите, сякаш се е откъснала от земното притегляне, готова да ни залюлее в света на преданията и вълшебствата. Чуйте отговора на Тошо Спиридонов, директор на музея.
И още: какво ние виждаме в музейните зали? А с какви очи ги съзерцават ерудити, като Ришард Капушчински? Той е роден на 4 март. Обявен е за най-изтъкнатия полски журналист на XX век. За отношението му към България разказва проф. д-р Минка Златева. Тя е рецензент на най-новото издание на български език, в което записки, репортажи и документални портрети са отражение на неговите пътувания по света.





Какви посоки у нас и по света харесват родените на 4 март? Има пътешественици, които с дни могат да разказват впечатления, да показват снимки, документиращи по часове и минути пребиваването им на всяко място. Има и друг тип хора. Те не колекционират гледки, не се ядосват, ако не „регистрират” стриктно и непременно тази или онази забележителност, крепост, сграда, статуя, площад. Дори може да се случи няколко пъти да попаднат в една и съща географска точка. И пак да не си спомнят за това!... Освен, ако не са почувствали нещо много особено, типично и характерно, „оцветено” с багрите на неповторима емоция или атмосфера.
От коя категория пътешественици е Теодосий Спасов? Къде го е отвеждал житейският късмет на музикант? Казват, че това е сред професиите, за които винаги трябва да имаш готов багаж за път . Едно радио-пътуване има привилегията за секунди да „пренася” слушателя през времето и пространството. Днес ще се „потопим” сред милувките на добруджанските жита, песенните хълмове на Лудогорието, уханието на чилийско дърво. Ще изкачваме и височините на Непал. Докато следваме разказа на Теодосий Спасов, неусетно ще се „уловим” и докъде самите ние сме готови да се борим с препятствия. Колко са запасите ни от дух и кураж? Не само по тази, по всяка житейска пътека.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свищовската търговска гимназия

Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов е едно от първите действащи професионални училища в България, за които разказваме в нашата радиоенциклопедия. Създадена е през 1883 г. Впрочем за първи път частно търговско училище или Първобългарско приватно училище в Свищов е открито още преди Освобождението – през 1873 г. от..

публикувано на 29.07.24 в 16:05

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18